Hlavní obsah
Aktuální dění

Kolik lidí se sešlo na „Václaváku“? A není to vlastně jedno?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Getty Images (licence zakoupena)

Václavské náměstí v Praze se opět naplnilo lidmi, kteří přišli podpořit hnutí PRO. Jindřich Rajchl tvrdí, že se zde sešlo na 100 tisíc lidí, mnozí pozorovatelé toto tvrzení vyvracejí.

Článek

Tak nebo onak, jistá je pouze jedna jediná věc. Většině obyvatel České republiky je to vlastně tak nějak jedno. Venku bylo krásně a nevidím jediný důvod, proč by si lidé měli dobrovolně kazit náladu setkáním s lidmi, který ve svém životě vidí jen frustraci a nekonečnou nespokojenost. Tu většinově dávají za vinu aktuálnímu vládnímu kabinetu a je jedno, jestli je ve vedení země zrovna Petr nebo Pavel.

Nepřestává mě však udivovat, že hledají řešení právě u hnutí PRO. Případně mě napadá ještě jiná věc, že ani tak nesympatizují s tímto neparlamentním hnutím, ale jen mají potřebu dát najevo svou nespokojenost s aktuální situací v naší zemi. Já pevně věřím, že se u většiny demonstrujících jedná hlavně o druhý případ, jelikož hnutí kolem Jindřicha Rajchla není žádnou rozumnou alternativou.

Na samotné demonstraci se objevila tradiční hesla pro vystoupení z NATO a EU a standardně byla vydán i požadavek na demisi vlády. Zajímavou paralelou v tomto případě jsou probíhající dny NATO na letišti v Mošnově, kam zavítalo po oba dny na 100 tisíc návštěvníků. Myslím si, že takto hojná účast názorně deklaruje to, kam chce většinová společnost směřovat a jaké spojence pro Česko požaduje.

Během toho se na Václavském náměstí tísnilo odhadem do 20 tisíc lidí. Je to hodně, je to málo? Já nevím. Na tuto otázku by si měl odpovědět hlavně premiér naší země Petr Fiala.

To hlavně on by měl naslouchat i těmto lidem a ptát se sám sebe, co ze své pozice může udělat pro své nespokojené občany. Je mi jasné, že nemůže a že to ani moc nejde, vyjít vstříc každému jednotlivci. Ale pokud demonstrující požadují vystoupení z EU nebo severoatlantické aliance, mělo by být úkolem vlády jasně vysvětlit těmto lidem, proč je setrvání v těchto organizacích pro nás výhodné.

Tady vidím ten hlavní problém vlády Petra Fialy. Nesrozumitelná a nedostatečná komunikace. Problém, se kterým se potýkal i Babišův kabinet. Lidé poté mají pocit, že jsou ignorováni a že se vláda a její představitelé chovají arogantně. A já tyto pocity na jednu stranu chápu.

Nebudu tedy soudit, zda na „Václaváku“ bylo lidí hodně nebo málo. Problém vidím v tom, že nějaká taková demonstrace vůbec musela vzniknout. A když už musela vzniknout, neměla by vláda lidi, kteří se demonstrace zúčastnili, přehlížet. Protože i oni jsou občany této země a jsou také potencionálními voliči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz