Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komunisti budou vždycky komunisti a nic na tom nezmění ani Kateřina Konečná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ilustrační foto - Adobe Stock (licence zakoupena)

Kateřina Konečná tvrdí, že KSČM nemá s bývalým režimem nic společného. Jenže může se strana, která se zuby nehty drží slova „komunistická“, skutečně distancovat od minulosti?

Článek

Zkrátka a jednoduše, komunisté budou vždy komunisté, ať se snaží sebevíc. Na to upozornil také Jan Farský během povolební debaty v pořadu Události, komentáře na České televizi. Ten si neodpustil ostřejší výpad vůči předsedkyni komunistické strany Kateřiny Konečné.

Ta se snažila přesvědčit spoludiskutující i televizní diváky, že současná KSČM nemá co do činění s tehdejší komunistickou stranou. Jenže nevím proč, ale já jí to jednoduše nevěřím. A neuvěřím tomu do chvíle, dokud si v názvu strany ponechává onen přídomek „komunistická“. Do té doby se jedná o stranu, která se dostatečně nedokáže distancovat od zločinů minulého režimu. Nebo je snad za tím jen obava o ztrátu několik málo voličů, kteří nostalgicky vzpomínají na staré časy?

Komunisté se nikdy nezmění, to mi nikdo nevyvrátí. Minulost mluví za vše. Byla to ideologie, která potlačovala základní svobody a práva jednotlivců, a to jen kvůli tomu, aby si udržela u moci. Kateřina Konečná se sice snaží prezentovat KSČM jako moderní stranu, ale lze se tak snadno odpoutat od historické zátěže jen pomocí prázdných slov? Můžou přicházet nové tváře, může se měnit politický program, ale název zůstává stejný, a právě s ním je neodmyslitelně spojená neslavná minulost.

Pro mě osobně zůstává komunismus synonymem pro totalitu. Jedná se o symbol bezpráví, útlaku a nespravedlnosti, kterému museli čelit mnohdy zcela nevinní lidé. Jen proto, že se znelíbili onomu zřízení.

Při pohledu na současnou KSČM a její marné pokusy distancovat se od minulosti jsou marným bojem s vlastní minulostí. Předsedkyně strany si musí uvědomit, že dokud se bude strana držet názvu komunistická, ona minulost je bude neustále stíhat. Je to jako nosit staré, zašlé kabátky a tvrdit, že jde o moderní módu. Lidem, kteří zažili útlak komunistického režimu, tento přístup připadá zcela po právu jako výsměch. A já se jim ani nedivím.

Kateřina Konečná se může dál držet minulosti, nebo se může odvážit k radikální změně. Spojení v koalici Stačilo jí jistý směr okázalo. Pokud se skutečně chtějí distancovat od zločinů minulého režimu, jak se snaží prezentovat, musí zcela jednoznačně začít se samotným názvem.

Do té doby zastává jakákoli snaha jen prázdným gestem. Do té doby budou, a určitě nejen pro mě, komunisti vždycky komunisty, ať se Kateřina Konečná snaží sebevíc.

Zdroj: Pořad České televize - Události, komentáře 10.6.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz