Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konečně jsme se dočkali projevu státníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Rose - Úřad vlády ČR

Když se premiér Petr Fiala na televizní obrazovce, možná si mnozí z nás mysleli, že uslyšíme další politický projev plný neosobních frází a povrchních slibů.

Článek

Místo toho jsme se však stali svědky něčeho zcela odlišného. Byli jsme svědky projevu skutečného státníka. Je to příjemná změna po letech, ve kterých naše politická scéna připomínala spíše přehlídku plnou intrik a různých skandálů. Projev pana premiéra byl svěží a plný optimismu a nesl v sobě naději na lepší zítřky.

Právě slovo „naděje“ zaznělo v projevu mnohokrát. Někteří budou jistě namítat, že bylo použito až příliš. Ale v kontextu toho, co jsme jako národ v poslední době prožívali, to slovo dostalo nový význam. Naděje nebyla jen prázdným pojmem, ale stala se symbolem našich společných snah a aspirací.

Petr Fiala mluvil hlavně o budoucnosti, o mladých lidech, o potřebě dívat se vpřed a neustále se snažit o zlepšení. Byl to osvěžující kontrast oproti předchozím letům, kdy politická debata často sklouzávala k zbytečným sporům a premiérské projevy sloužily pouze jako nástroj k osobním útokům. Tento projev však byl jako závan čerstvého vzduchu v dusné místnosti plné politické rétoriky.

V hlase pana premiéra bylo cítit něco, co jsme dlouho postrádali – autentičnost a upřímnost. Byla zde cítit pokora, ale zároveň jsem z projevu cítil odhodlání postavit se i těžkým výzvám. Nebyli jsme svědky nějakého strašení nebo přehnaného dramatizování. Byl to jednoduše realistický pohled na věci, které nás čekají.

Je jasné, že slova o obnově a naději nebyla určena jen pro mladé. Byla to zpráva pro nás všechny, bez ohledu na věk nebo politické přesvědčení. Připomnělo nám to, že ačkoli jsme rozlohou malá země, máme v sobě velký potenciál a můžeme být silní, když se naučíme spolupracovat.

Pane premiére, Váš projev nebyl jen řečí čistě politickou. Byl to projev státníka, který se snaží porozumět svému lidu, jeho potřebám a touhám. Byl to projev, který nám připomněl, že máme důvod k naději a že jsou před námi lepší dny. A já Vám za něj děkuji.

Anketa

Líbil se vám premiérův projev?
Ano
30,9 %
Spíše ano
0,8 %
Spíše ne
1,7 %
Rozhodně ne
66,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24596 čtenářů.

Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz