Hlavní obsah
Názory a úvahy

Korupce. Tichý nepřítel, na kterého jsme si zvykli?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Korupce, tajemný společník naší společnosti, se bohužel stala běžným jevem. S každým novým skandálem, s každou novou kauzou se zdá, že se naše citlivost na tento problém ztrácí.

Článek

Stali jsme se imunními vůči šoku, který by měl přinášet odhalení takového jednání, které je v rozporu s principy spravedlnosti, na kterých by měla být naše společnost postavena.

V poslední době se takovým případem stala kauza Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Jak nespravedlivé a nefér je toto jednání, to není třeba zdůrazňovat. Ale co je skutečně alarmující, je naše reakce. Nebo spíše absence reakce. Místo aby tato kauza vyvolala vlnu odporu a hlasitých požadavků po změně, zdá se, že jsme se spokojili s tím, že je to jen další kapitola v dlouhé historii korupčních skandálů.

Tento postoj, tento rezignovaný přístup ke korupci, je něco, co by nás mělo hluboce znepokojovat. Ne proto, že to znamená, že naše společnost je nějak zvlášť zkažená, ale proto, že to znamená, že jsme se přestali bát. Přestali jsme být naštvaní. Přestali jsme cítit, že toto je něco, co musíme změnit.

Jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba pochopit o korupci, je to, že to není jen otázka jednotlivců, kteří se rozhodnou jednat nesprávně. Je to systémový problém, který je hluboko zakořeněný v naší kultuře, v našich institucích, v našem způsobu myšlení. A aby bylo možné tento problém řešit, je třeba změnit tento systém.

Ale jak můžeme změnit systém, když jsme se stali tak rezignovaní, tak apatičtí vůči korupci? Jak můžeme doufat v lepší budoucnost, když jsme se spokojili se stavem, kdy korupce je vnímána jako součást našeho života?

Odpověď na tyto otázky není jednoduchá. Ale věřím, že je důležité začít s tím, že uznáme, že korupce je problém, který musíme řešit. Musíme pochopit, že korupce není něco, na co bychom si měli zvyknout. Je to něco, co musíme odmítnout.

Je nezbytné, abychom nezůstávali lhostejní. Ať už jsme skeptičtí, či plni naděje na změnu, je třeba, abychom se spojili a bojovali proti korupci. Transparentnost a odpovědnost veřejných činitelů by měla být standardem, nikoliv výjimkou. A je nezbytné, aby se postavili za to, co je správné.

Korupce je zlo, které má mnoho podob. Ale jedna z nejhorších věcí na korupci je, jak snadno se stává normou. Jak snadno se stává něčím, co přijímáme jako součást našeho života. To je něco, co musíme změnit.

Ať už to znamená hlasovat jinak v příštích volbách, psát našim zákonodárcům a požadovat změnu, nebo pouze mluvit o tomto problému se svými přáteli a rodinou, abychom rozšířili povědomí a pochopení o tom, jak závažný je tento problém.

Bez ohledu na to, jak se rozhodneme bojovat, je důležité, abychom bojovali. Protože jen tak můžeme doufat, že se něco změní.

Zdroj: idnes.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz