Hlavní obsah
Názory a úvahy

Labyrint Jindřicha Rajchla. Kde je začátek a kde konec jeho politického bludiště?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Strana PRO

Jindřichem Rajchl, předseda strany PRO, a jeho zavádějícími výroky o „vojácích třetího státu“. Jaký je však skutečný příběh za Rajchlovými politickými manévry?

Článek

Předseda hnutí PRO se velmi rád pohybuje v neklidných politických vodách. Občas se však ocitne v místech, kde se zdá, že zdravý rozum a logika jsou spíše nepřítelem než základem pro racionální rozhodování. Jindřich Rajchl pluje na vlnách zmatené rétoriky a hledá možné konflikty i tam, kde reálně žádné nejsou. Důležitější je to, že se vybrané téma hodí do jeho stylu politické rétoriky.

Je pravda, že politika je nezřídka doménou demagogie a manipulace, ale i v tomto údolí existuje určitá hranice, za kterou bychom se měli pohybovat co nejméně. Jindřich Rajchl je však opojen přívalem slov, která neslouží k ničemu jinému než k vytváření nepřátelského prostředí. Na svých sociálních sítích sdílí například názor na smlouvu o česko-americké obranné dohodě a využívá ji k vytváří atmosféry strachu a nejistoty.

Kdo by také chtěl vojáky „třetího státu“ na svém území, že?

Pokud se však racionálně zamyslíme, uvědomíme si, že Rajchlův výrok není nic jiného než cirkusový trik, pokus vytvořit iluzi problému, kde žádný není.

Slovo „třetí“ ve „třetím státu“ se v politickém jazyce většinou používá k označení země, která není přímo zapojena do dané situace nebo dohody. Rajchl se však užitím tohoto výrazu snaží vytvořit dojem, že by měl existovat nějaký „druhý stát“, jehož vojáci by naopak byli vítáni. Zapomněl však dodat, že pokud je „prvním státem“ Česká republika, pak je jakýkoli další stát „třetím státem“. Pokud bychom ho měli brát doslova, tak jediné vojenské síly, které by mohly být na území ČR, by byly ty české.

V takovém případě se musíme zeptat, co tedy opravdu Jindřich Rajchl vlastně chce? Co skrývá za svým zavádějícím použitím termínu „třetí stát“?

Chce snad naznačit, že vojáci „druhého státu“, možná má na mysli ty z Ruské federace, by na našem území byli vítáni? Nebo je to jen další pokus o nesmyslnou manipulaci, který nemá jiný účel než vzbudit obavy a nespokojenost mezi občany?

Možná si Rajchl jen zjistil, jak velké kapacity kasáren máme na území naší republiky a jednoduše tak došel k závěru, že by se sem jednoduše všechny ty armády nevešly. Samozřejmě nezapomněl poznamenat, že pokud by se jeho strana nějakým nedopatřením dostala do vlády, žádná cizí vojska na území ČR nikdy nebudou.

U každé takové zprávy však platí, že nejlepší obranou proti takovým manévrům je zůstat informováni a nebrat podobně narativy vážně. Důležité je nenechat se oklamat zdánlivě strašidelnými výrazy jako „vojáci třetího státu“.

Je třeba mít na paměti, že jediný stát, který se v současné době netají imperiálními nároky na území střední a východní Evropy, je Rusko. Já osobně budu raději žít pod ochranou americké armády než pod ochranou té ruské.

A Rajchlovi bych pro příště doporučil méně strašit a rozdělovat českou společnost a raději strávit více času studiem daného tématu a osvětě svých příznivců. Rozhodně by to bylo prospěšnější než se vrhat do nesmyslných obvinění, která nikam nevedou.

Autorský text a Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz