Hlavní obsah
Aktuální dění

Lečo už není v kurzu. Fiala může i za drahý toaletní papír, tvrdí Karel Havlíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

Hnutí ANO poslední dobou dává za vinu Fialově vládě zvyšující se ceny různých komodit. Před časem to byla cena paprik. Nyní přichází se srovnáním cen toaletního papíru.

Článek

Různá srovnání vývoje cen za minulé vlády a za vlády Petra Fialy se stává jakýmsi oblíbeným narativem opozičních politiků. Není to tak dávno, co na sociální síti Twitter přispěchal bývalý ministr průmyslu a obchodu se srovnáním výrobních cen leča. Tehdy se odvolával na to, že za vlády současné pětikoalice vyskočila cena komodit pro výrobu této pochutiny neúměrně vysoko.

Už tehdy ovšem zapomněl dodat informace, které mají na růst cen zásadní vliv. Hlavním důvodem je to, že paprika je sezonní zboží a v zimním období se pěstuje pouze ve sklenících nebo se dováží. Vzhledem k tomu, že produkce České republiky činí u paprik necelých 33 procent, nezbývá nic jiného než ji dovážet a cena za dopravu se zákonitě promítne do ceny prodejní. V zimním období je také samotné pěstování ve sklenících náročnější na spotřebu energií, jako jsou teplo a světlo.

Na cenu měla vliv i obměna porostu v některých evropských fóliovnících, kdy docházelo k nové výsadbě. U paprik se dá očekávat ještě mírný nárůst cen, ale již během května by mělo dojít k výraznému poklesu v maloobchodních prodejnách.

To si zřejmě uvědomil také Karel Havlíček a přispěchal s novou verzí svého tweetu a vládu viní za vysoké ceny toaletního papíru. Tedy komodity, z které toho sice moc neuvaříme, ale bez které se běžná domácnost neobejde.

I zde jsou samozřejmě důvody zvýšených cen lehce dohledatelné a srovnávat tak Babišův toaleťák a Fialův toaleťák lze brát spíše jako předčasný aprílový žertík.

Hlavním důvodem zvýšené ceny za toaletní papír je utlumení dřevařské výroby na území Kanady. Tím, jak poklesl zájem o novou výstavbu, omezily svou výrobu i jednotlivé pily, kde je papír důležitým vedlejším produktem. Chybějící dodávky z Kanady, která pokrývá více jak polovinu celosvětové výroby papíru, se zatím nedaří nahradit.

Důležitým aspektem, který dále ovlivňuje cenu, je zákaz vývozu ruské břízy. Ta je velmi důležitou složkou právě při výrobě toaletního papíru. Zákaz vešel v platnost jako ruská reakce na uvalené sankce ze strany Západu. Do toho všeho přišla plánovaná modernizace závodu v brazilské společnosti Suzano a dopady sucha na španělskou společnost Ence Energía y Celulosa SA, která byla dokonce nucena uzavřít svůj závod ve městě Pontevedra.

Tento výpadek by měly v dohledné době pokrýt dodávky ze Švédska a Finska, kde dochází k navýšení potřebné výroby. Pokles ceny se očekává v druhé polovině roku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz