Hlavní obsah
Názory a úvahy

Legální vs. Nelegální. Naše komplikovaná láska k drogám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositephotos.com (licence zakoupena)

Ve světě, kde si bez obav vychutnáváme svou ranní kávu a večer sklenku vína, se často ptáme, proč jsou některé látky považovány za akceptovatelné a jiné za zakázané.

Článek

Naše historie nám nabízí mnoho příběhů o látce, která byla v jednu dobu považována za dar bohů, aby byla později označena za nástroj samotného ďábla.

Většina z nás si svůj den bez šálku lahodné kávy ani nedokáže představit. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, že bychom žili v době, kdy by byla káva nelegální a konzumace tohoto lahodného nápoje by nás mohla poslat na několik let do vězení? Zní vám to absurdně? Jistěže ano, ale dějiny nám ukazují, jak proměnlivé je naše vnímání drog a látek v závislosti na kulturním a historickém kontextu.

Prohibice. Když dobré úmysly vedou k chaosu

Prohibice alkoholu ve Spojených státech ve 20. letech minulého století je skvělým příkladem toho, jak mohou dobré úmysly skončit katastrofou. V zájmu ochrany veřejnosti a morálky byl alkohol zakázán na všech veřejných místech.

Výsledek? Nárůst organizovaného zločinu, pašování alkoholu a dopad na zdraví občanů kvůli pochybné kvalitě pašovaného alkoholu. Jediné, na co prohibice ukázala, bylo to, že lidé, pokud po něčem touží, vždy najdou způsob, jak se k zakázané látce dostat, bez ohledu na zákon.

Zpět ke kávě

Zatímco v Evropě a Severní Americe je káva oblíbeným ranním rituálem, v některých částech světa byla kdysi považována skutečně za nelegální. V 16. a 17. století byla káva v některých oblastech Blízkého východu zakázána z náboženských důvodů. Představte si svět, kde by vám za pití cappuccina na veřejnosti hrozila poprava!

Podobně je to s kokainem. Zatímco většina západního světa považuje kokain za nelegální drogu s vážnými právními důsledky, v některých částech Jižní Ameriky je koka tradiční součástí kultury a je obecně považována za lék.

Co je neoddiskutovatelné, je to, že nelegální drogy jsou hlavně obrovským byznysem. Jejím prodej živí všechny od malých pašeráků až po velké kartely. Nespočet lidí zbohatlo právě na prodeji zakázaných látek. Černý trh s drogami se odhaduje na stovky miliard korun ročně.

A kdo trhem s nelegálními drogami trpí? Často běžní lidé, kteří žijí v oblastech ovládaných drogovými kartely, jako jsou chudinské čtvrti v Kolumbii nebo v Mexiku, a ti, kteří se stávají oběťmi nekvalitních nebo falešných drog.

Alkohol, tabák a další „legální“ látky

Je zvláštní, že některé z nejškodlivějších látek, jako je alkohol a tabák, jsou legální a společností tolerovány. Proč tomu tak je? Historie, kultura, ekonomika, to vše hraje svou dílčí roli. Není žádným tajemstvím, že tabákový a alkoholový průmysl mají obrovský vliv na politiku a ekonomiku mnoha zemí. Ačkoli je prokázáno, že tyto látky způsobují vážné zdravotní problémy, jsou stále považovány za „společensky přijatelné“.

Jaký je tedy náš vztah k drogám?

Komplikovaný. Na jednu stranu chceme chránit veřejné zdraví a bezpečnost. Na druhou stranu chápeme, že prohibice často vede k nechtěným následkům. Místo toho, abychom se snažili zakázat vše, co je potenciálně škodlivé, možná bychom měli přemýšlet o tom, jak lépe regulovat a vzdělávat veřejnost právě o rizicích a výhodách různých látek.

Jedním z možných řešení se nabízí dekriminalizace drog. Tím bychom mohli snížit počet lidí ve vězení za drogovou trestnou činnost a soustředit se více na léčbu a prevenci. Další možností je regulovaný trh s drogami, kde by kvalita a prodej byly kontrolovány státem. Ale je pravda, že v případě našeho státu mám jisté obavy, že by to nemuselo dopadnout tak úplně ve prospěch společnosti.

A tak si u psaní tohoto fejetonu vychutnávám svou další kávu a uvědomuji si, že holduji droze, legální droze. Ale co kdyby to bylo jinak? Co kdyby káva byla zakázána a kokain povolen? Možná bychom se měli zamyslet nad tím, proč jsou některé drogy pro nás démony a jiné anděly našeho moderního světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz