Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lehčí cestu zpět k moci už Andrej Babiš ani mít nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: depositphotos.com (licence zakoupena)

Koalice SPOLU vehementně ve volbách bojovala hlavně proti Andreji Babišovi. Tento boj nyní přichází vniveč díky přešlapu ministra spravedlnosti.

Článek

Zjednodušeně řečeno, i pokud by se Andrej Babiš do příštích voleb stáhl do ústraní, jeho návrat zpět na čelo české politiky se zdá být více než pravděpodobný. Opravdu nevím, jaký druh přešlapu by musel hnutí ANO potkat, aby jejich preference začaly významně klesat.

Důvěra ve vládu Petra Fialy je rekordně nízká, ministr spravedlnosti se čistě náhodně setkává s osobou, která je v hledáčku Bezpečnostní informační služby. Když k tomu připočteme váhavou komunikaci vlády směrem k veřejnosti, máme tu recept na koktejl, který by mohl být zapsán do politických učebnic jako odstrašující příklad toho, jak se politicky znemožnit.

Rozumím, že tradiční pravicoví voliči ODS pravděpodobně nepřejdou k hnutí ANO. To se asi vážně nestane, ale je třeba mít na paměti, že na české politické scéně není moc stran, které jsou pravicově zaměřené. Jejich hlasy se tak zákonitě rozdrolí mezi menší strany, které sice nezastávají čistě pravicovou politiku, ale je to v jejich případě stále lepší alternativa než hnutí vedené Andrejem Babišem.

Říká se, že nepřítele je nejlepší rozložit zevnitř. To se vládní koalici daří náramně. Nejsmutnější na tom je, že tím nepřítelem uvnitř koaličního tábora je páteřní ODS.

Vysvětlení ministra Pavla Blažka, že se jednalo o čistě náhodné setkání, snad nemůže věřit nikdo, včetně premiéra Fialy. Nedostatečný je také postoj pana premiéra, který setkání označil pouze za „nevhodné“. To, jak moc nevhodná jsou podobná setkání a co mohou vyvolat, jsme se mohli přesvědčit v nedávné historii.

V roce 1996 byl tehdejší premiér Václav Klaus a několik dalších politiků obviněni z neprůhledných finančních praktik a politické korupce. Jde o takzvanou „Bamberskou aféruV roce 1996 byl tehdejší premiér Václav Klaus a několik dalších politiků z řad ODS obviněni z neprůhledných finančních praktik a politické korupce. Středem pozornosti bylo údajné tajné konto ve Švýcarsku.

Tento skandál vedl k vážné krizi uvnitř ODS a měl vliv na následné politické události, včetně předčasných voleb v roce 1998.

Veřejnost nesla nelibě také chování některých vládních činitelů, včetně tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly v říjnu 2020. Ti byli spatřeni na soukromé večeři v restauraci, což bylo v rozporu s omezeními spojenými s pandemií covidu-19. Po tomto incidentu rezignoval Roman Prymula z postu ministra zdravotnictví. Incident byl vnímán jako projev dvojího metru a nerespektování vlastních opatření ze strany vlády.

Nechci předem předjímat, jak dopadnou volby do poslanecké sněmovny v roce 2025, ale jsem přesvědčen, že v táboře hnutí ANO můžou s klidem začít slavit. Víc ulehčit cestu Andreji Babišovi zpět k moci už totiž ani nejde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz