Hlavní obsah
Cestování

Letní obléhání Sněžky. Když přírodní krása bojuje s masivní vlnou turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Skácel

Prázdniny jsou tu a s nimi i rostoucí dav turistů mířících na Sněžku. Jaké jsou dopady masové turistiky na naši nejvyšší horu?

Článek

Začaly letní prázdniny a tak jako každý rok, mnoho z nás vyrazí do hor. Sněžka, naše nejvyšší hora, je dlouhodobě oblíbeným turistickým cílem nejen pro tuzemské, ale i zahraniční návštěvníky. Lze očekávat, že i letos, kdy svět již neomezují protikovidové restrikce, se na horu vydá obrovské množství lidí. Jak obrovský dopad má masový turismus na krásu a klid, který tato hora nabízí?

I já mám rád procházky do přírody a různé outdoorové aktivity. Turistika je skvělá zábava, která nám umožňuje prozkoumat krásu naší země a to, jak úchvatná umí příroda být. Ale co když příliš mnoho lidí chce prozkoumat tu samou krásu v jeden moment? Co když se naše snaha o kontakt s přírodou stává hrozbou pro přírodu samotnou?

Takové otázky jsou zvláště důležité, když se jedná o Sněžku. Tato hora je nejen nejvyšší, ale také se jedná o jedno z nejnavštěvovanějších míst u nás. V roce 2022 zaznamenaly Krkonoše rekordní návštěvnost s více než dvanácti miliony návštěvníky, z nichž značný podíl se vydal právě na Sněžku. I z těchto čísel se dá usoudit, že i letos čeká Sněžku turisticky velmi silné léto.

Pracovníci národního parku samozřejmě s takovou návštěvností počítají. Cesty jsou lemovány sítěmi, které mají zabránit lidem opustit vyznačené cesty. Je to znamení, že správci parku berou ohrožení přírody vážně. Předešlé roky nám však ukázaly, že ani sítě některé neukázněné návštěvníky nezastaví. K dispozici je samozřejmě také lanovka, která oproti loňskému roku podražilo od 160 korun.

Pokud máme chránit krásu a klid našich hor, musíme mít na paměti, že jsme v přírodě, kterou bychom měli respektovat. Pokud se vydáme na výlet kamkoli do přírody, mějme na paměti jedno zlaté pravidlo: co si do přírody přineseme, to si také odneseme. Už jen odhazování odpadků značí nejen nerespektování přírody samotné, ale také znamení nerespektování ostatních návštěvníků.

Osobně jsem se rozhodl, že letos na Sněžku nevyrazím. Důvodem není strach z výstupu nebo nedostatek zájmu o přírodu. Důvodem je, že nechci být součástí davu, který hromadně vyrazí na naši nejvyšší horu jen proto, že jsou prázdniny. Chápu, že právě ty jsou tím nejlepším obdobím pro mnoho lidí vyrazit na túru, ale pro mě je důležitější respektovat klid a krásu přírody.

Chápu také, že mnoho lidí má jiný názor. Že se těší na letní výlet na Sněžku a nemohou se dočkat, až se z vrcholu porozhlédnou do širokého okolí. I to je samozřejmě v pořádku. Pokud se tedy chystáte letos do Krkonoš, měli byste být smíření s tím, že stejný nápad budou mít zřejmě stovky dalších lidí.

V každém případě doufám, že všichni, kdo se letos vydají na Sněžku, si uvědomí, jak důležité je respektovat přírodu a ostatní návštěvníky. Mějte na paměti, že příroda je křehká a že musíme dělat vše, co je v našich silách, abychom ji chránili.

Ať už se vydáte kamkoli, věřím, že si užijete krásu a klid, který nám příroda poskytuje, a že se vrátíte s novými zážitky a vzpomínkami. Buďme ohleduplní a respektujme naše přírodní prostředí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz