Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidé nastavili pětikoalici zrcadlo. Hnutí ANO a SPD na vzestupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Strana přímé demokracie (SPD)

Jako vysvědčení kabinetu Petra Fialy by se dal číst nejnovější volební průzkum společnosti STEM. Ten mě zaujal hlavně vzrůstající podporou hnutí SPD.

Článek

Když jsem po volbách s napětím sledoval skládání nového kabinetu pod vedením Petra Fialy, přišlo mi to jako slibný start do nového školního roku. Všichni jsme s nadšením naslouchali jeho slovům o změnách, o stabilizaci a o zářné budoucnosti, která leží před námi. Mnoho z nás se rozhodlo, dát mu šanci a věřili jsme, že tentokrát přijde skutečná změna k lepšímu. Ale jako mnohokrát před tím se ukázalo, že volební sliby se často neliší od očekávání a zklamání nebo vystřízlivění přichází rychleji, než bychom si sami přáli.

To přirovnání k začátku školního roku jsem zvolil záměrně. I v něm jsme plni naděje a odhodlání, že tentokrát se do toho učení skutečně opřeme, budeme organizovanější a díky tomu dosáhneme výborných výsledků. Avšak po několika měsících zjistíme, že prvotní nadšení se jaksi vytratilo a začínáme si uvědomovat, že naše očekávání nejspíše zůstanou nenaplněná.

Jedním z klíčových slibů Fialova kabinetu byla stabilizace veřejných financí. Bohužel, namísto toho jsme svědky narůstajícího deficitu a neustálých hádek o rozpočtové priority, kdy jednomu resortu se kohoutek trochu přiškrtí, aby se tok peněz přesměroval do resortu jiného. Díky tomu tu máme vládní kabinet, který sliboval ekonomickou kázeň, který se ztrácí v jakémsi zmatku a chybí mu silný vůdce.

Dalším slibem byly změny ve struktuře státu. Měli jsme se dočkat efektivnějšího a transparentnějšího systému. Avšak realita je taková, že slibované reformy zůstaly kdesi na papíře. Jak se říká, papír snese všechno. Zdlouhavý byrokratický proces a politické handrkování brzdí pokrok a výsledky se stále zdají být v nedohlednu.

Nejhorší na tom všem je, že se Fialův kabinet začíná potýkat s rostoucí nespokojeností občanů, kteří na něj vsadili své hlasy. Ti, kteří doufali v lepší budoucnost, teď cítí frustraci a rozčarování. Je to jako očekávat na vysvědčení vyznamenání, ale zkazí vám ho trojka z mravů.

Volební průzkumy lze považovat za jeden z klíčových aspektů při hodnocení aktuálního vládního kabinetu a současné politické situace. Ten nejnovější jasně ukazuje, že lidé se čím dál tím více začínají obracet k politickým stranám, které jsou náchylné k populismu. Přesně to je výsledek frustrace a nedůvěry vůči tradičním politickým stranám.

Právě růst hnutí SPD je jasným indikátorem tohoto trendu. Lidé, kteří chtějí změnu a cítí se opuštěni tradičními stranami, hledají různé alternativy, ačkoli představený program může být buďto rizikem pro společnost jako celek, v lepším případě se jedná o sliby, které jsou zcela nereálné.

Já těmto lidem rozumím. Mnohdy je totiž pro člověka příjemnější poslouchat líbivé povídky o tom, že se máme dobře než čelit tvrdé realitě a složitým rozhodnutím, které jsou nezbytné pro skutečný pokrok. Je logické, že vláda, která přijde s nepopulárními opatřeními, vždy bude čelit silnému odporu veřejnosti. Oproti tomu strany, které hlásají to, co se voličům lépe poslouchá, budou občany vzaty na milost, i kdyby prosadily sebedrakoničtější opatření.

Pokud však nedojde k nárůstu důvěry v politické instituce a jejich schopnost řešit skutečné problémy, bude to mít za následek zpomalení pokroku a jako společnost nás to posune ne vpřed, ale o dva kroky zpět. Ale jak dosáhnout toho, aby politická scéna byla schopna reagovat na potřeby a očekávání občanů?

Svým způsobem může být i frustrace hnacím motorem pro nutnou změnu. Musíme však tlačit politiky k tomu, aby převzali odpovědnost za svá rozhodnutí. V nejlepším případě by nebylo na škodu uvažovat o tom, že za svá rozhodnutí by měli nést i jinou zodpovědnost než jen tu politickou.

Zdroj: Autorský text a iRozhlas.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz