Hlavní obsah
Finance

Lidé si mají více spořit na svůj důchod. Mnozí však nemají z čeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Návrh na zvýšení daňových odpočtů má své opodstatnění, ale neodráží realitu denního života mnoha občanů. Od matek samoživitelek přes zaměstnance s minimální mzdou až po ty, kteří bojují s exekucemi.

Článek

Vláda přišla s novým plánem, podle kterého by si lidé měli sami více šetřit na svůj důchod. Zvýšení daňového odpočtu na 48 tisíc korun pro ty, kteří si jako formu spoření na důchod zvolili penzijní připojištění. Tento návrh má jistě potenciál motivovat ty, kteří mají možnost a prostředky šetřit si na stáří. Možná i přesvědčí některé k tomu, aby nad penzijním spořením minimálně uvažovali. Avšak za zářivou fasádou této iniciativy se nachází mnohem složitější realita všedního života, která postihuje mnoho obyvatel naší země, jako jsou matky samoživitelky, lidé s minimální mzdou a samozřejmě i ti, kteří se ocitli v pasti exekucí.

Velmi tristní situace je patrná nejvíce u matek samoživitelek, které čelí každodennímu boji ve snaze vyvážit práci, péči o děti a domácnost, a to často bez dostatečné finanční, a mnohdy i sociální podpory. Pro tyto ženy může být myšlenka spoření si na důchod na hony vzdálená a nepřístupná, protože jejich finanční zdroje bývají plně využity na pokrytí základních potřeb.

Další skupina obyvatel, která si může o podobném plánu nechat zdát, jsou lidé pracující za minimální mzdu. Ta je pro letošní rok stanovena na 17 300 korun. V  roce následujícím by se měla navýšit, ale o kolik, to bude záležet na tom, jak dopadne jednání s tripartitou, které je naplánované na 4. prosinec. Je tak zcela zřetelné, že takovýto příjem sotva pokryje i nejnutnější životní náklady na bydlení, jídlo a jiné nezbytné výdaje. V takové situaci je ukládání peněz stranou na budoucí důchod téměř nemožné, protože veškeré prostředky jdou v tomto případě na pokrytí aktuálních potřeb.

Exekuce představují další závažný problém, který mnohé občany vtahuje do velmi vrtkavého finančního kolotoče, z něhož je mnohdy těžké vystoupit. Pro ty, kteří svádí každodenní boj se svými dluhy, v horším případě i s exekučními řízeními, je myšlenka na budoucí úspory postavena do roviny čistě demagogické. Jejich vlastní finanční situace je natolik křehká, že každý další příjem na vylepšenou je okamžitě přesměrován k uspokojení přednostních pohledávek a dluhů.

V těchto případech může vládní iniciativa zvýšení daňových odpočtů znít povzbudivě, ale realita těchto skupin občanů je taková, že jejich finanční prostor je příliš omezený na to, aby mohli alespoň přemýšlet nad využitím těchto výhod. Vláda by v každém případě při vytváření své ekonomické politiky měla brát v úvahu různorodé finanční situace a dokázat tak nabídnout více cílené podpůrné programy, které reagují na specifické potřeby i sociálně slabých skupin obyvatel.

Zvýšení daňových odpočtů může být krokem správným směrem, ale je důležité, aby vláda více reflektovala složitou realitu mnoha občanů a poskytla řešení, která jsou přístupná a užitečná nejen pro hrst vyvolených. Zejména pro ty, kteří se potýkají s finančními obtížemi, za které mnohdy ani sami nemůžou. Pouze tak bude možné dosáhnout skutečné podpory a rovnosti v přístupu k financím a budoucím úsporám.

Zdroj: Autorský text za pomoci iDnes.czMPSV.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz