Hlavní obsah
Zdraví

Limonáda, nebo kofeinová bomba? Skrytá nebezpečí energetických nápojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Čím dál tím více pronikají tyto „dospělácké“ nápoje do pitného režimu našich potomků. Proč jsou tak lákavé a jaký to má dopad na zdraví a chování nejmladší generace.

Článek

Když se řekne energetický nápoj, většina z nás si představí osvěžující záblesk vitality, tu potřebnou jiskru, která má vyburcovat naše ospalé smysly k maximálnímu výkonu. Ať už je to před odpoledním jednáním, nebo při psaní fejetonu na poslední chvíli, trochu toho kofeinového dopingu se může hodit. Ovšem až do chvíle, než se objeví nějaký ten tragický případ, který je důkazem toho, že i ten nejnevinnější nápoj může skrývat rizika, která bychom měli mít na paměti vždy, když nás náš potomek žádá o zakoupení nového energetického nápoje, který je zrovna nejvíc in.

Podobné nápoje tak přestávají být už jen záležitostí zaneprázdněných manažerů či vyčerpaných studentů. Čím dál tím více jim holdují i ty nejmenší děti. Jak moc jsou tyto energetické mixy nebezpečné? Jedná se vždy opravdu jen o několik nevinných miligramů radosti pro naše srdce, nebo je v těchto pestrých plechovkách a plastových lahvích ukryt tichý zabiják?

Nejedna zdánlivě nevině tvářící se limonáda mnohdy obsahuje tolik kofeinu srovnatelným s pěti plechovkami nápoje Red Bull. Dosud jsme řešili jen to, kolik plechovek energetického nápoje je třeba vypít, aby to pro nás znamenalo nějaké riziko. Nyní však mnohdy stačí jedna jediná lahev nápoje s vysokým obsahem kofeinu, abychom si na hruď mohli nechat pověsit stuhu za kofeinové zásluhy. Není nad časem se nad tímto problémem zamyslet?

Ten hlavní lze spatřit u našich nejmenších, kteří jsou stále častěji cílem marketingových kampaní výrobců energetických nápojů. Ti k tomu velmi chytře využívají síť influencerů. Šikovně zvolený design lahve a skvěle marketingově zvládnuté video na sociálních sítích působí na děti stejně lákavě jako sladká voda na vosy. A přestože je zřejmé, že pro dětský organismus je vysoké množství kofeinu skutečným šokem, mnozí rodiče neodolají skuhrání svých potomků a bez mrknutí oka jim tyto nápoje dopřávají, jako by se jednalo o blahodárný nápoj.

Energetické nápoje nejsou jen módou, jsou pro mnohé z nás také neodmyslitelným společníkem. Jsou vždy po ruce, když zrovna potřebujeme „něco extra“. Ale právě to „extra“ může být pro některé srdce příliš. I přes varování, že mnohé srdeční vady nemusí být vždy včas a snadno diagnostikována, mohou být energetické nápoje právě tím spouštěčem, který rozběhne neplánovaný závod s časem o holý život.

Před několika dny se na serveru cz-test.cz dokonce objevilo varování před energetickým nápojem Prime, který je mezi mládeží velmi populární. Samotný nápoj obsahuje dvojnásobnou koncentraci povzbuzujících látek oproti ostatním populárním energetickým drinkům.

Je třeba mít na paměti, že se nejedná o zázračné elixíry ani o objev moderních alchymistů. Jednoduše se jedná o chemické směsi, s nimiž bychom měli zacházet s respektem. V tomto případě je ignorace a neznalost nejistá cesta k překvapení, a ne vždy příjemnému. I proto bychom měli přistupovat k těmto nápojům s větší opatrností a respektem. A vždy přemýšlet nad tím, co si naléváme do svého vlastního těla nebo do těl svých dětí.

Je pravda, že každý z nás má jinou hranici tolerance, a co pro jednoho může znamenat vyhledávané povzbuzení, může být pro druhého přítěží. Možná bude rozumnější se obecně podobným nápojům vyhýbat obloukem a dát přednost staré dobré vodě nebo šálku zeleného čaje. Minimálně pokud se jedná o děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz