Hlavní obsah
Prezidentské volby

Mezinárodní ostuda: Babiš svým výrokem zpochybnil spojenecký závazek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Prezidentská kandidát Andrej Babiš se svou ženou Monikou

Andrej Babiš opět dokázal, že neumí reagovat pohotově a s rozvahou na otázky moderátora debaty, pokud na ně není předem připraven. Na otázku, zda by přispěchal na pomoc Polsku nebo ostatním spojencům v NATO, odpověděl, že v žádném případě ne.

Článek

V České televizi proběhla superdebata prezidentských kandidátů. Do té původně expremiér ani nemířil, ale podle svých slov názor změnil po ranní bohoslužbě na Pražském hradě. Debata na obrazovkách veřejnoprávní televize probíhala v podobném duchu jako ty předešlé. Slyšeli jsme mantru, že Petr Pavel je provládní kandidát a jiné opakující se fráze.

Jeden výrok ovšem rezonoval absolutně nade všemi, když předseda ANO reagoval na otázku moderátora Martina Řezníčka: „Pokud by bylo napadeno Polsko nebo Pobaltské státy, měli bychom splnit své spojenecké závazky a poslat tam vojáky?“

„Ne, určitě ne. Myslím si, že je potřeba mluvit o míru. Říkám, že je to čistě teorie. Já chci mír, nechci válku. V žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války. My máme zabránit válce,“ odpověděl Babiš na opakovaný dotaz.

V tu chvíli si zřejmě prezidentský kandidát neuvědomil, že právě zpochybnil spojenecký závazek plynoucí ze článku 5 Washingtonské smlouvy o kolektivní obraně. V ní se signatáři včetně České republiky zavázali, že pokud dojde k ozbrojenému útoku proti jednomu nebo více členům Aliance, budou tento útok považovat za útok proti všem.

Vyřčená slova samozřejmě nezůstala bez odezvy nejen na sociálních sítích, ale hlavně v polském tisku tento výrok Andreje Babiše považují skoro za zradu česko-polského přátelství.

Tým kolem ex-premiéra se snaží zabránit ještě větším škodám a na twitterovém účtu uvedli, že Babiš na tuto hypotézu nechtěl ani reagovat.

Právě na Twitteru jeho reakci na otázku odsoudili přední ústavní činitelé jak současní, tak minulí, a samozřejmě také přední čeští komentátoři.

Politický geograf UK FSV Praha Michael Romancov: „Babiš operuje se strachem. Přiznávám, že mi nahnal strach. Odmítl by poslat naše vojáky napadeným spojencům. Chce nás vytrhnout ze Západu.“

Novinář ruského původu Alexandr Mitrofanov: „Prezident, který by zpochybnil členské závazky ČR v NATO a pomohl tím nepříteli, by se stal velezrádcem.“

Bohužel pro Českou republiku již slova Andreje Babiše komentují také v zahraničním tisku. V tomto ohledu bude tým kolem lídra ANO těžko hledat vhodnou cestu k nápravě.

První příležitost k vysvětlení svých slov by měl dostat Andrej Babiš v dnešní debatě na Novinky.cz. Z té se ovšem omluvil druhý kandidát Petr Pavel z důvodu prodělání virózy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz