Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mimoni na studentském Majálesu. Když se za nevinnou zábavou hledá politický podtext

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Svět je někdy divným místem. Ale občas je tak divný, že si říkáte, zda jste náhodou nepřešli do paralelní reality. A právě v takové situaci se ocitli studenti a organizátoři tradičního českobudějovického majálesu.

Článek

Zjistili, že žijí ve světě, kde kostýmy žlutých, modrookých Mimoňů ze známé animované pohádky „Já, padouch“ mohou být považovány za politický projev na podporu Ukrajiny. Kdo by to byl čekal? Mimoni, ti roztomilí, nevinní malí tvorové, se najednou stali symbolem mezinárodního konfliktu. Jistě, jejich životní motto „Banana!“ může vypadat podezřele, ale stále se mi zdá, že je to docela vzdálené od jakéhokoli politického prohlášení.

Hned na to se logicky rozhořela diskuzní bouře na sociálních sítích.

Ten zvláštní, bizarní svět, kde se lidé cítí oprávněni urážet a kritizovat ostatní z bezpečí svých klávesnic. Právě tam byli studenti, kteří si chtěli užít zábavný den v kostýmech svých oblíbených animovaných postaviček, považováni za nástroje politické propagandy.

Možná je čas, abychom se podívali na skutečné Mimoně. Ne ty žluté, co tak milují banány a vystupují v pohádkách, ale ty, kteří se na sociálních médiích skrývají za anonymitu svých profilů, plivají jed a očerňují studenty za to, že se jen baví.

Mimoni, alespoň ti animovaní, jsou známí svou laskavostí a nevinností. Na rozdíl od nich, naši Mimoni ze sociálních sítí jsou známí svou agresivitou a rychlostí, s jakou se vrhnou na klávesnici, aby vyjádřili svůj hněv a nevůli. Žádný politický komentář není příliš složitý, žádný argument příliš sofistikovaný, žádný kontext příliš důležitý. Jediné, co je pro ně důležité je, že se mohou rozčílit, a to tedy opravdu umí.

V kontextu této situace bychom si měli položit otázku. Kdo jsou tedy skuteční Mimoni? Ti studenti, kteří se oblékli do kostýmů a chtěli si prostě užít den s přáteli, nebo ti, kteří je tak rychle odsoudili a uráželi na základě tak nejasného důvodu?

Možná je čas, abychom si všichni vzali kousek od Mimoňů, těch animovaných, a začali se dívat na svět s větší laskavostí a pochopením.

Možná bychom měli začít více respektovat naše rozdíly, místo toho, abychom je kritizovali. A pro ty, kteří stále cítí potřebu urážet a očerňovat ostatní za jejich kostýmy, možná byste měli zvážit nějaký převlek pro příští majáles.

Mám pro vás skvělý nápad. Co takhle kostým Mimoně?

Zdroj: Forum24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz