Hlavní obsah
Aktuální dění

Může za nízkou porodnost Fialův kabinet, jak tvrdí Andrej Babiš?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Předseda hnutí ANO dokáže obvinit vládu Petra Fialy snad už i z toho, že na konci března v ČR sněží, díky čemuž stoupla míra nehodovosti v tomto jinak klidném měsíci.

Článek

Když jsem si dnes ráno otevřel svůj účet na Twitteru a jako první na mě vyskočilo video s Andrejem Babišem, ve kterém se pustil do vládního kabinetu s tím, že díky jejich vládě klesla porodnost v České republice, div jsem si u toho nepotřísnil klávesnici svou ranní kávou.

Člověk už si tak nějak zvykl, že opoziční rétorika se smrskla do formy útoků na jakékoli téma, které by mohlo souviset s vládou Petra Fialy, a nikdo se moc ani nezamýšlí nad tím, zda přednesená tvrzení je schopna vláda vůbec jakkoli ovlivnit. Jsou dokonce i případy, kdy představitelé nejsilnější opoziční strany kritizují problémy, za kterými stojí i předešlý kabinet Andreje Babiše.

Předseda hnutí ANO už se neostýchá veřejně hlásat také to, že je hrdým populistou a každým dnem, kdy na svých účtech na sociálních sítích zveřejňuje videa, nad kterými zůstává rozum stát, nás utvrzuje v tom, že nic jiného už vlastně ani čekat nemůžeme.

Ale vrátím se k obsahu přiloženého videa. Je samozřejmě dobře, že je nám téma nízké porodnosti předloženo, a ještě lepší je to, že se tím někteří poslanci zabývají. Díky tomu se mohou jednotlivé vlády lépe zaměřit na to, jak tento trend zvrátit a nabídnout pomoc párům, které váhají nad založením rodiny, ať už k tomu mají důvody ekonomické nebo sociální.

Jedním z faktorů, který jakákoli vláda není schopná ovlivnit, je to, že mnohé ženy odkládají početí dítěte na pozdější dobu. Dnes již není standardem zakládat rodinu kolem dvacátého roku života, ale spíše až někdy kolem třicítky a někdy i později, kdy většina žen již má vybudované zázemí a rozjetou kariéru.

Právě slibně rozjetá kariéra může být ovšem také dostatečně silnou brzdou, která nakonec ženě brání k založení rodiny i v pozdějším věku okolo čtyřicítky, kdy přirozeně klesá schopnost počít dítě.

Dalším důležitým faktorem je zvyšující se množství párů, které se musejí obracet na reprodukční centra, jelikož se jim nedaří počít dítě přirozenou cestou. Server Echo24 dokonce přišel s analýzou, že po roce 2021 došlo k nárustu neplodnosti o téměř 10 %, který může souviset s očkováním proti Covid-19. S tím související vysoký propadporodnosti statistici znají jen z období první nebo druhé světové války.

Důvodů pro pokles porodnosti tak může být více a tvrzení Andreje Babiše, že za to může Fialova vláda, tak není úplně na místě.

Tento problém tu je a bylo by jistě užitečnější hledat možnosti ke zlepšení formou vzájemné spolupráce. Pokud tedy jde předsedovi hnutí ANO o lidi, jak tak rád tvrdí, měl by potlačit své ego ublíženého dítěte a zasadit se společně s vládou o to, aby mladá generace měla důvod v České republice setrvat a ideálně zde založit i rodinu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz