Hlavní obsah
Lidé a společnost

Násilí na jatkách jako zrcadlo naší konzumní společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (Public Domain)

Proč nás pobuřují brutální videa z jatek? Není toto chování pracovníků na jatkách jen jakousi daní za neomezenou dostupnost čerstvého masa?

Článek

Jatka jsou neoddělitelnou součástí naší konzumní společnosti. Je to obraz systému, který jsme sami vytvořili, reflektují naše hamižnosti a touhy. Konečná stanice života mnoha zvířat je tím nejdrsnějším způsobem ukazující realitu našeho způsobu stravování.

Dříve bylo maso pokrmem svátečním, připravovaným na slavnostní tabuli nebo na nedělní oběd. V dnešní době je maso neoddělitelnou součástí každodenní stravy. Je dostupné každému z nás a kdykoli na něj dostaneme chuť. A právě tato změna v našem konzumním chování má za následek to, co se děje na jatkách. Je to právě naše každodenní touha po čerstvém mase, co pohání stroje na jatkách.

Čas od času se stáváme diváky pohoršujících videí, ukazujících, jak zvířata na jatkách trpí. Okamžitě se pasujeme do role ochránců zvířat, projevujeme své znepokojení a údiv. Ale jen málokdo z nás si uvědomuje, že jsme to právě my, kdo stojí za takovými záběry plných utrpení.

Řeznictví, kdysi považované za vážené řemeslo, je dnes oborem téměř vyhynulým. Kvalifikovaná síla na jatkách se stává vzácností a je nahrazena lidmi, kteří projdou jen jakýmsi školením, které je navrženo tak, aby jej zvládl téměř každý. I díky tomu se na jatkách objevují lidé, kteří třeba ani žádnou úctu ke zvířatům nemají. Práce je to i dobře placená, což dokazuje zveřejněná poptávka po těchto pozicích na Úřadech práce.

Obrovský je také tlak na výsledek. Poptávka po mase je dnes natolik velká, že se zaměstnancům jatek kladeno na srdce, aby za den stihli porazit potřebné množství zvířat. Zrychlení procesu vede právě k takovému chování, které většinu z nás natolik pohoršuje a má za následek nehody a nepřiměřené utrpení zvířat.

Jen pro představu, produkce vepřového masa v České republice v roce 2022 činila 447 tisíc tun. Podle webu maso.cz byl meziroční nárůst v porážce prasnic vyšší více jak o polovinu oproti roku předešlému.

Toto všechno jsou faktory, které formují obraz jatek. Ale tím hlavním faktorem nadále zůstává náš konzumní život.

Nikdo z nás nechce vidět zvířata trpět. Ale pokud chceme skutečně změnit to, co se děje na jatkách, musíme nejprve změnit své vlastní chování. Musíme si uvědomit, že naše rozhodnutí při nákupu ovlivňuje mnohá odvětví.

Pokud chceme více ovlivnit chování na jatkách, tak více než kdy jindy potřebujeme přehodnotit náš vztah k masu a k tomu, jak žijeme svůj konzumní život. Je potřeba uvědomovat si dopady svých rozhodnutí. Každý kus masa na našem talíři má za sebou příběh, a ten může být mnohdy plný utrpení.

Jatka jsou obrazem naší konzumní společnosti. Jen my sami máme sílu změnit naši společnost natolik, že změníme i tento krvavý obraz jatek. Jedině tak přestaneme být součástí problému, ale staneme se naopak součástí jeho řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz