Hlavní obsah
Aktuální dění

Německé a ruské tanky se proti sobě postaví poprvé od roku 1945

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY-NC 2.0)

Německo na nátlak západu konečně polevilo a poskytne Ukrajině 14 tanků Leopard 2. Následovat jej bude Polsko a Finsko. Ruské tanky tak budou čelit technice, která vzbuzuje značný respekt.

Článek

Brzy to bude rok, co se Ukrajina brání ruské agresi. Spolu s očekávanou mohutnou ofenzivou ukrajinské vedení tlačí na západní spojence, aby zemi dodali tanky. I přes různé nabídky je prioritou dodávka německých bojových tanků Leopard 2.

Kyjev si je vědom, že v Evropě je tento typ tanku velmi rozšířen a velkou výhodu v Leopardech vidí v rychlosti dodání a jejich snadném použití.

Německo se dlouho bránilo k vyslovení souhlasu s vývozem této obrněné techniky na Ukrajinu, aby nedošlo k významné eskalaci konfliktu. Ke svolení došlo až tento týden, kdy německý kancléř Scholz oznámil, že Bundeswehr poskytne 14 vozidel. Zároveň vyslovil souhlas s vývozem Leopardů z ostatních evropských zemí.

Proč zrovna německé tanky Leopard 2?

Pro ruské tanky znamená Leopard velmi silného protivníka. Tank je vybaven moderní optikou včetně termovize, která umožňuje boj ve dne i v noci, a také laserovým dálkoměrem pro sledování cílů.

Obrovskou výhodou je hlavně jeho rychlost, když i při hmotnosti 55 tun se dokáže pohybovat rychlostí 70 km/h. Díky protiběžným pásům a protichodu je možné se s tankem velmi rychle otočit na místě a reagovat tak pohotově na situaci na bojišti.

Oproti tomu tank T72 protichod nemá a k zatočení tanku používá dvě polohy řídítek, kdy při druhé poloze hrozí při manévru ve vyšší rychlosti převrácení tanku.

Německé tanky dále používají standardizovanou munici NATO ráže 120 mm, což umožní Ukrajině lepší přístup k dodávkám střeliva od různých výrobců z celé Evropy.

První Německo. Kdo další?

Určitě Polsko. Náš severní soused se velmi angažoval ve vyjednávání s Německem a v jednu chvíli dokonce avizoval, že nebude čekat s dodávkou tanků na povolení Olafa Scholze. Polská armáda má k dispozici 250 těchto tanků, z toho 45 nejnovějších typů.

Ruský server Ria Novosti přinesl informaci, že na předměstí Helsinek byl zpozorován vlak s naloženými tanky Leopard, které mají zamířit na Ukrajinu. Finsko delší dobu avizuje, že se k pomoci západu připojí. K dispozici má dokonce 100 tanků novějšího typu.

Ruská reakce

Rusko si nemyslí, že dodávky těchto tanků nějak zásadně ovlivní příští vývoj konfliktu, ale všímá si jedné věci - bude to poprvé od roku 1945, co se ruské a německé tanky postaví proti sobě.

„Německo dále legalizuje použití svých zbraní mimo své státní hranice a na území bývalého SSSR, to znamená, že ve skutečnosti jsme ve válce s Německem a německou vojenskou technikou na území bývalého SSSR a Ruské říše,“ řekl ruský vojenský expert.

První tanky Leopard dorazí na Ukrajinu do tří měsíců. Celkově by dodávky měly čítat na 200 kusů bojové techniky. Zásoby v Evropě se pohybují okolo dvou tisíc tanků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz