Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nenávist vůči ukrajinským dětem. Hlavní vinu nesou dezinformovaní rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Nenávist vůči ukrajinským dětem ve školách odráží hlubší problémy společnosti. Rodiče, škola, a stát jako celek nesou hlavní odpovědnost. Kde selháváme a jak lze situaci napravit?

Článek

Nenávist vůči ukrajinským dětem je skutečností, která vyvolává značné rozhořčení. Případ, kdy skupina českých dětí verbálně napadla ukrajinskou dívku, zvedl vlnu odporu a odsouzení. Ale kde je zdroj tohoto chování? Je přirozené svalit vinu jen na ty, kteří jsou na zveřejněném videu. Ale děti jsou pouhým odrazem společnosti, ve které vyrůstají.

Děti jsou jako houby, nasávají vše kolem sebe. A kdo tvoří jejich nejbližší prostředí? Rodiče a škola. Oboje má obrovský dopad na formování názorů a hodnot dítěte. Z videa je zřejmé, že zúčastněné děti jsou ještě před pubertou, a tak jejich pochopení složitosti světa je značně omezené.

Vzpomeňme si na naše vlastní školní roky. Ve třídě se vždy vytváří skupiny, s lídry a následovníky. Na opačném pólu se vždy objeví jedinci, kteří jsou terčem jejich posměchu, a může docházet k extrémům v podobě fyzického násilí. Takové chování je součástí školního prostředí.

I já jsem se ve svých školních letech setkal s touto formou vytváření různých společenství. Nepatřil jsem k tomu populárnímu jádru a nevyhnutelně jsem se tak stal terčem útoků od těchto „alfa“ žáků. Převážně šlo o verbální útoky, ale několikrát jsem byl vystaven i fyzické agresi. Nedělám si iluze, tato dynamika je určitě stále přítomná. Je to součást přirozeného vývoje společnosti, kde se každý snažíme vybojovat si své postavení.

Můžeme odsuzovat, že ukrajinská dívka se stala obětí dětské šikany, ale mnohem znepokojivější je, jaké názory tyto děti zastávají. Zde vidím skutečný problém. Selhání není na straně samotných dětí, ale rodičů a školy.

Je velmi nebezpečné šířit nenávist na základě národnosti nebo jakékoli jiné „odlišnosti“. Historie nás učí, kam může taková nenávist vést. Nemusíme chodit ani nijak daleko. Stačí si vzpomenout na hitlerovské Německo. Je třeba vidět také určité selhání státu, který nedokáže efektivně bojovat proti šíření dezinformací.

Tyto dezinformace ovlivňují rodiče, kteří pak vědomě či nevědomě předávají své zkreslené pohledy na svět svým dětem. To, co se stalo, je opovrženíhodné, ale bohužel, je to běžná součást školních kolektivů.

Vinu nese celá společnost. Pokud nebudeme schopni bojovat proti dezinformacím a zabránit šíření tohoto viru nenávisti v naší společnosti, budeme čelit vážným důsledkům.

Pokud nepřijmeme opatření, můžeme očekávat, že se situace jen zhorší. Jaké budou důsledky? To je otázka, na kterou nikdo nechce znát odpověď. Musíme se zaměřit na vzdělávání a porozumění, aby se podobné incidenty v budoucnosti neopakovaly.

Nenávist, předsudky a šikana jsou výzvou, kterou musíme jako společnost překonat. Vzdělání, porozumění a láska jsou klíčem k tomu, abychom tento problém vyřešili. Musíme dát dětem lepší vzory a ukázat jim, že rozdíly mezi námi jsou naše síla, a ne naše slabost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz