Hlavní obsah
Finance

Nezkrotná inflace. Selhává česká vláda a ČNB při hledání řešení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Česká republika se potýká s dvojcifernou inflací. Jaký dopad má na občany a jak selhává vláda v boji proti ní?

Článek

Jestliže během ranního procházení obchodem zjistíte, že cena chleba je o něco vyšší než včera, možná to považujete za drobný nepříjemný úkaz. Ale co když se stejná situace opakuje den za dnem, týden co týden? Co když cena chleba, mléka, bydlení a dopravy stoupá tak prudce, že se začnete obávat, zda si zítra budete moci dovolit alespoň základní nákup? To je realita, kterou mnozí Češi dnes prožívají.

Jak naznačil investiční bankéř Ondřej Jonáš pro iRozhlas.cz, Česká republika prochází obdobím skutečně nezdravé inflace. Dvouciferná inflace, která již dva roky postihuje ekonomiku, způsobuje občanům vážné problémy. Kritizuje Českou národní banku (ČNB) za její selhání v řízení tohoto procesu, což vede k značnému znevýhodnění průměrného občana.

Zvyšující se ceny zasahují do každodenního života obyvatel, zvláště těch nejzranitelnějších. Penze, které dříve stačily na pokrytí měsíčních výdajů, nyní přestávají být dostatečné. Rodiny jsou nuceny čím dál více „utahovat opasky“ a omezit své výdaje, což má dalekosáhlé důsledky pro celou společnost.

Inflace je jako požár: pokud ho nezkrotíme včas, může nakonec pohltit celou ekonomiku. Jonáš varuje před tzv. inflační spirálou, kdy rostoucí ceny vedou k rostoucím nárokům na mzdy, což zase povede k dalšímu růstu cen. Tato „psychóza“ může způsobit vážné narušení ekonomické stability a přinést další problémy.

Jaké jsou dostupné nástroje pro boj s inflací? Obvykle to je zvyšování úrokových sazeb centrální bankou. Ale Jonáš tvrdí, že na to už je pozdě. Dva roky potlačené hospodářské aktivity vedly k tomu, že naše ekonomika je téměř na pokraji sil.

Česká národní banka by měla přijmout odpovědnost a představit jasnou strategii, jak se vrátit k jednociferné inflaci.

Ale co vláda? Ta by měla také hrát klíčovou roli v řešení tohoto problému. Očekáváme od ní, že přijme aktivní roli a představí důležitou a srozumitelnou strategii pro boj s inflací.

Vláda by měla poskytnout podporu nejvíce postiženým skupinám, jako jsou rodiny s nízkými příjmy a senioři. Měla by také podpořit investice do oblastí, které mohou posílit ekonomiku a pomoci stabilizovat ceny, jako je výroba, výzkum a technologický vývoj.

Premiér je na jednu stranu chválen za jeho verbální schopnosti, ale jak upozornil Jonáš, měl by více vést svou zemi a méně mluvit. Už dávno nastal čas pro akci. Inflace je problém, který vyžaduje silné vedení a efektivní řešení. A to je to, co od vlády očekáváme.

Naše současná situace je nesmírně obtížná a vyžaduje odvážné kroky. Vláda by měla podniknout takové kroky, aby se tento problém řešil skutečně efektivně. A to je možné jen tehdy, pokud bude vláda naslouchat potřebám svých občanů a přijme rozhodnutí, která povedou k lepšímu a stabilnějšímu hospodářskému prostředí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz