Hlavní obsah
Zdraví

Nikotin v novém kabátě. Zdravější alternativa, nebo jen další trik tabákových gigantů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kjerstin Michaela (PixaBay)

Popularita elektronických cigaret a nikotinových sáčků získává na popularitě mezi mladými lidmi. Osvěta o návykovosti a zdravotních rizicích však zůstává v pozadí. 

Článek

Žijeme v době, kdy klasické cigarety ztrácí na popularitě a jejich místo začínají zaujímat čím dál tím více nové formy kouření. A stejně jako v minulém století u klasických cigaret jsou elektronické cigarety a nikotinové sáčky prezentovány společnosti jako cosi normálního a hlavně moderního. Jsou propagovány jako „zdravější“ alternativa, ale jaká je skutečnost? Právě historie by pro nás měla být jakýmsi varováním.

Vzpomeňme si, jak bylo kdysi kouření cigaret považováno za téměř společensky nutné, zatímco skutečné dopady na zdraví byly bagatelizovány nebo účelově zatajovány právě tabákovými společnostmi. Není možné, že se historie opakuje?

Jakákoli změna ve společnosti bývá většinou vnímána jako progres, ale v případě nikotinových náhražek se zdá, že se jedná spíše o regres. Je pravda, že postupně mizí smradlavý kouř a spolu s ním i některé škodlivé látky. Avšak nikotin, složka vysoce návyková, v těchto alternativách nadále zůstává. A největší problém je právě forma propagace těchto alternativ. Velmi často jsou k ní využíváni influenceři. Mládež je tak nenápadně lákána do pasti závislosti v modernějším a atraktivnějším balení, zatímco společnost a politická garnitura stojí opodál s rukama v kapsách.

Influencerům na sociálních sítích se sice dostává mírná kritika za propagaci těchto produktů, ale jejich svědomí je často přehlušeno šumem bankovek, aniž by se zamysleli, kdo ty bankovky do jejich rukou vkládá. Tabákové společnosti, s roky zkušeností v mistrné manipulaci a špičkově prováděném marketingu. Je smutno ironií, že zatímco se snažíme chránit naše děti před vlivem sociálních sítí, zároveň dovolíme, aby právě tyto platformy byly používány jako nástroj pro šíření návykových látek.

Evropská unie, obvykle rychlá v reakci na všemožná zdravotní rizika, se zdá být v otázce alternativního kouření z neznámého důvodu nečinná nebo přinejmenším pomalá. Je to vinnou nedostatku zájmu, prostým přehlížením problému nebo jsou za tím skryté síly tabákového lobby? Ačkoliv existují zákony, jako je zákaz výroby elektronických cigaret s příchutěmi, praktické dopady těchto opatření jsou často mizivé díky přizpůsobivostí tabákových gigantů.

Největší obavou však zůstává otázka skutečných dopadů těchto alternativ na zdraví. Nejvíce se obávám toho, že podobně jako u cigaret zjistíme plný rozsah rizik až s odstupem času, kdy bude možná již příliš pozdě na řešení problémů, které způsobí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Alternativní životní styl

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz