Hlavní obsah
Umění a zábava

Novácké legendy: Hitparáda Eso nejen s Terezou Pergnerovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký (Wikimedia commons 4.0)

Televize Nova slaví třicáté výročí svého založení, a tak jsem se rozhodl prozkoumat pořady, které se staly skutečně legendárními. Právě hitparádu Eso dodnes považuji za kultovní záležitost.

Článek

Když na televizní obrazovky vlétla energická Tereza Pergnerová se svým pozdravem „Čágo, bélo, šílenci“, bylo jasné, že máme před sebou něco skutečně nezapomenutelného. Velmi brzy se hitparáda Eso stala neoddělitelnou součástí nedělního dopoledne náctiletých a přiznám se, že i já jsem propadl kouzlu blonďaté moderátorky.

Vznik pořadu

Premiéra pořadu byla naplánována na 5. února 1994 a ihned si získala srdce mladých diváků. Za znělkou pořadu stál Jan Hammer, který měl na starosti hudební podkres většiny pořadů na Nově, a nebojím se tvrdit, že i znělka sehrála určitou roli v tom, jak se dokázal tento pořad dostat rychle pod kůži televizním divákům.

Samotná hitparáda měla vcelku jednoduchá pravidla. Soutěžilo v ní 11 videoklipů, z toho pět případů se týkalo novinek. Ty nejúspěšnější videoklipy soutěžily ve speciálním díle o titul Zlatého esa. Diváci nejdříve hlasovali za pomoci telefonní linky, možnost hlasovat prostřednictvím SMS přišla později, stejně tak i možnost hlasování na internetu.

Nutno podotknout, že minimálně na počátku nebyla forma hlasování pomocí telefonní linky zrovna levnou záležitostí. Moc dobře si vzpomínám, jak mi bylo striktně zakázáno účastnit se hlasování, ačkoli jsem o tom stál. Jeden telefonát by zřejmě rodinný rozpočet nijak významně nezasáhl, ale znal jsem případy, kdy chorobné vysedávání u telefonního aparátu a opakované hlasování dokázaly na telefonním účtu vykouzlit i tisícové částky.

Hitparáda Eso jako katapult pro hudební kariéru

Jak hitparáda získávala na popularitě a zvedala diváckou sledovanost, dosahovala i dvou milionů diváků. Bylo jasné, že kdo to myslí s hudební kariérou vážně, musí mít minimálně klip nebo v lepším případě se stát speciálním hostem. Dalo by se i říct, že kdo nebyl v Esu, jako by vlastně ani neexistoval.

Právě účast v pořadu znamenala pro mnohé pomyslný katapult na výsluní hudební scény. Za svou tehdejší popularitu vděčí právě hitparádě Eso například skupina Lunetic, Martin Maxa nebo Mc Erik a Barbara. Prvně jmenovaní by se bez hitparády z malého Litvínova jen těžko prokousávali do přízně publika. Ale právě to, že se objevovali pravidelně po boku Terezy Pergnerové, znamenalo pro ně samotné zásadní zlom v hudební kariéře. Kluci z Luneticu si dokonce střihli i roli moderátorů.

Nesmím ovšem zapomenout, že v Esu neměla místo jen domácí hudební produkce. To, že se jednalo o skutečně významný hudební pořad, dokazují také pravidelní hosté v podobě populárních osobností světové pop music. Nejednou jsme tak naživo sledovali rozhovor například se skupinou Fun Factory nebo zpěvákem DJ Bobo.

Moderátoři

Co ovšem dělalo tento pořad tak fenomenálním, to byli právě moderátoři. Ale asi každému vyvstane na mysli to, že Eso je úzce spojené hlavně s osobností Terezy Pergnerové. Nechci nijak snižovat kvality moderátorů jako Yemi A.D nebo Leoš Mareš, ale právě nucený odchod populární moderátorky v roce 1998 znamenal také postupné snižování sledovanosti a popularity.

Hitparáda Eso katapultovala Terezu na úplný vrchol popularity, ale jak už to bývá, pád na dno je vždy velmi tvrdý a bolestivý. Potýkala se dlouhodobě se závislostí na drogách, o které dokonce natočila několik dokumentů. Největší pozornost veřejnosti však získala série pornografických fotografií, které se objevily v časopise Leo v roce 2002. Za ty moderátorka inkasovala tři miliony korun.

Štve mě, že jsem nebyla střízlivá, když jsem se rozhodovala, jestli to vzít. Protože to rozhodnutí by bylo jiné. Jasně, že důvodem byly prachy, ale to mi dneska přijde málo.
Tereza Pergnerová v rozhovoru pro iDnes

Na obrazovky se sympatická blondýnka vrátila ještě několikrát, ale větší úspěch zaznamenala jen při moderování pořadu Vyvolení.

V paměti diváků však zůstane zapsána vždy jako ta „bláznivá“ Tereza z Esa se svými výstředními modely a charakteristickým stylem moderování. Vždyť kdo by si tehdy pomyslel, že tak rychle zlidoví pozdrav „Čágo, bélo, šílenci!“.

Hitparáda Eso jako nejpopulárnější pořad TV Nova?

Jestli se jedná o ten nejpopulárnější, to netuším, ale z dlouhodobého hlediska to tak zřejmě bude. Jedno prvenství si však hitparáda drží dodnes, a to je, že se jedná o nejdéle vysílaný pořad televize Nova. Na obrazovkách jsme jej mohli pravidelně sledovat celých patnáct let. Poslední díl diváci shlédli 27. června 2009.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz