Hlavní obsah
Názory a úvahy

Od Becherovky k diplomacii. Jak stoupenci Zemana nerozumí eleganci prezidenta Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Nostalgie za Zemanem, Becherovkou a megalomanskými projekty kontrastuje s důstojností a elegancí prezidenta Pavla. Proč jeho stoupenci neuznávají změnu?

Článek

Je báječná doba, kdy se někteří z nás stále potýkají s tím, že na Hradě už nebydlí ten „milý“ pan Zeman, s jeho nekonečným smyslem pro humor, alkoholovými radovánkami a úžasnou schopností komunikovat s našimi zahraničními partnery. Ó, jak jsme si zvykli na našeho bývalého prezidenta, který nás bavil svými nevybíravými výroky, neustálým strháváním pozornosti na sebe, a také tím, že se raději staral o svou vlastní ješitnost než o zájmy státu.

Lze snad zapomenout na slavný projekt Dunaj, Odra, Labe za 600 miliard korun? Jaký skvělý nápad, že? Tleskali jsme z pohodlí našeho gauče a jásali nad tím, jak nám Miloš Zeman ukazuje, že všechno je možné, pokud si to jen dostatečně přejeme. Až na to, že byl tento projekt nesmyslný, ale to přece nevadilo jeho stoupencům, kteří byli ochotni ignorovat jakýkoli bláznivý nápad.

A teď tu máme prezidenta Petra Pavla. Prototyp člověka, který se odváží být inteligentní, slušný a zodpovědný. Kde je ten humorný alkoholik, který nás tolik bavil a dával nám pocit, že se nemusíme za nic stydět? Proč se z Hradu vytratila komedie, která byla ve svých časech tak populární?

Je smutné, že jsme si museli zvyknout na prezidenta, který se zastává našich zájmů, reprezentuje nás hrdě a neustále mluví srozumitelně a k věci. Kde je ta prostota, která nás utěšovala a dávala nám pocit, že politika je jen zábava pro všechny? Jak nám chybí časy, kdy jsme měli vůdce, který se nechal unést svou vlastní ješitností.

Bohužel se zdá, že jsme se museli přizpůsobit nové realitě, kdy nám na Hradě sedí člověk, který se snaží dělat to, co je nejlepší pro náš stát, a dokonce i za hranicemi naší země. Což je škoda, protože přece každý ví, že státník je jen ten, kdo umí vypít Becherovku s diplomatickým taktem a pochroumat si brk při pohledu na světové dění. Koneckonců, proč bychom potřebovali inteligentního, schopného a slušného prezidenta, když nám stačí karikatura „prezidenta z lidu“, která nám umožňuje zapomenout na své problémy a užívat si politickou frašku?

Stoupenci Miloše Zemana by si měli uvědomit, že časy se mění, a možná je čas přestat nostalgicky vzpomínat na bývalého prezidenta jako na svého hrdinu a začít oceňovat to, co nám Petr Pavel nabízí. I když se to možná zdá obtížné, je třeba si přiznat, že stát potřebuje reprezentanta, který ho dokáže vést správným směrem, a ne někoho, kdo se spokojí s pozlátkem na povrchu.

Rozlučme se se starými časy, kdy hradní politika byla zábavnou hříčkou plnou nekonečných historek a skleniček Becherovky, a přivítejme novou éru, kdy náš prezident Petr Pavel zodpovědně a slušně reprezentuje Českou republiku. Možná to není tak zábavné, ale zato je to o mnoho zodpovědnější a důstojnější.

A nezapomeňme, že každá doba má svého vůdce, který odráží duši svého národa. Takže možná je načase zpytovat se, co to říká o nás, když dáváme přednost vtipálkovi s láhví alkoholu v ruce před člověkem, který má jasno v zahraniční politice a reprezentuje naši zemi s hrdostí a důstojností.

Je čas se probudit a uvědomit si, že pravý státník je ten, kdo má na srdci zájmy svého národa, a nejen své vlastní ego.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz