Hlavní obsah
Názory a úvahy

ODS chce do Ústavního soudu protlačit Marka Bendu. Zarazit to může prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: ODS.cz

Termín jmenování nových ústavních soudců se blíží. Prezident Petr Pavel jednotlivá jména zatím neprozradil. ODS by ráda na jedno místo dosadila Marka Bendu.

Článek

Doporučujícím senátorům v tomto případě ani nevadí, že Marek Benda nemá dostatečné vzdělání, ani potřebnou délku právní praxe, která pro roli ústavního soudce činí deset let. Po jistou dobu se sice honosil titulem JUDr., který, jak se později ukázalo, používal neoprávněně.

Další velkou neznámou zůstává i to, kdo jako první přišel v Senátu s nápadem navrhnout dlouholetého poslance do role ústavního soudce. Jednotliví senátoři z tábora ODS sice souzní s takovýmto návrhem, ale hlavní iniciátor zůstává dosud neodhalen.

Vyvstává tak otázka, zda je Marek Benda do této role navrhován pro případnou možnost ovlivňovat nějakým způsobem dění na Ústavním soudu, nebo čistě jen jako zásluha za jeho celoživotní práci v poslanecké sněmovně. Další možnou variantou je, že toto jméno padlo jaksi omylem v kuloárech Senátu a několika jednotlivcům se tento nápad natolik zalíbil, že jej začali neúměrně přiživovat.

Problémovost případné kandidatury lze ovšem shledat v mnoha ohledech. Marek Benda se považuje za konzervativce a některé jeho návrhy, převážně týkající se manželského svazku, budí rozpaky dodnes.

K možnosti stejnopohlavnímu manželství se vyjádřil v tom smyslu, že by to vedlo k muslimskému mnohoženství a ke konci západní civilizace jako takové. Registrované partnerství považuje za módní výstřelek, který tu za pár let již nebude.

V roce 2018 dokonce navrhoval manželství tzv. na zkoušku. Taková forma svazku měla dát mladému páru možnost si život v páru vyzkoušet a později z něj kdykoli vystoupit. Oproti tomu manželům, kteří by se rozhodly vstoupit do nerozlučitelného svazku, by možnost rozvodu výrazně ztížil. Osobně ovšem uznal, že takové uzákonění svazku manželského by bylo velmi složité.

Konzervativní přístup může být ovšem v roli ústavního soudce ten hlavní problém. Institut Ústavního soudu by naopak k problémům měl přistupovat v širším a komplexním vidění a v žádném případě nevycházet z ideologického hlediska.

Prezident Petr Pavel při své návštěvě senátu na základě těchto kuloárních domněnek sdělil, že jednotlivé návrhy pečlivě prostuduje se svým poradním týmem. V případě, že se objeví jakékoli pochybnosti na jednotlivá jména, plánuje se vznesenými připomínkami pečlivě zabývat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz