Hlavní obsah
Názory a úvahy

Okamurova pohádka o nebohém důchodci a zlých Ukrajincích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: neznámý, licence Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Když se předseda SPD v úterý ujal mikrofonu, bylo všem jasné, že to bude dlouhý a nicneříkající projev. Dlouhé hodiny pouze opakoval své mantry a předčítal z knih.

Článek

Na začátku svého řečnického okénka stihl ještě varovat všechny přítomné, že si připravil stostránkový projev. Ten se po obsahové stránce smrskl na nicneříkající smršť xenofobních výkřiků směrem k Ukrajincům a hájení práv českých seniorů.

Z jeho úst se valil jed směrem na vládu Petra Fialy, která podle jeho tvrzení hledí jen na své zájmy, anebo upřednostňuje zájmy občanů Ukrajiny na úkor zájmu občanů České republiky. Tato slova podložil srovnáním, že na pomoc Ukrajině je vláda schopná najít 10 mld, ale na straně druhé chce okrást důchodce zkrácením zákonné valorizace.

Uprchlíky z Ukrajiny dokonce v jednu chvíli označil jako ekonomické migranty. Neumím si moc představit, co pod tímto pojmem pan Okamura myslí. Představa, že někdo utíká před válkou, aby si v České republice nahrabal pohádkové bohatství se mi jeví jako velmi scestná. Musím podotknout, že před válkou utíkají z větší části matky s dětmi, které popadly jen to nejcennější, co měly po ruce a snažily si zachránit holý život.

Srovnáním života českých seniorů a těch žijících na Ukrajině je už zřejmě úplně mimo chápání předsedy SPD. V mnoha částech Ukrajiny zůstávají obyvatelé v obléhaných městech a žijí doslova ze dne na den s vědomím, že kdykoli jejich dům může zasáhnout raketa. V tomto ohledu je život českého důchodce procházka růžovou zahradou.

Co ovšem nezaznělo z úst Tomia Okamury, to jsou zásadní návrhy na řešení, jak snížit státní deficit. A to je bohužel problém celé opozice, která zatím pouze slibuje peklo ve sněmovně, ale vlastní návrhy z jejich strany nezaznívají. Vláda Andreje Babiše měla ideální podmínky k řešení potřebné reformy, ale nepopulárnímu kroku se populisticky vyhýbala.

Chtít nějaký smysluplný návrh z řad SPD je již zcela mimo realitu. Jejich jediné řešení by bylo zatrhnout jakoukoli pomoc Ruskem napadené Ukrajině v domnění, že to zachrání státní finance.

Jednu věc je potřeba vysvětlit. V žádném případě omezení valorizace neznamená to samé, jako snížení výše důchodů. Ty naopak budou nadále růst. Je zde pouze snaha o to, aby se ten nárůst zpomalil a státní kasa se nedostala do dluhové spirály, ze které už nebude cesta ven.

To evidentně předseda SPD nepochopil, nebo pochopil, ale do jeho populistického stylu řečnění se mu takto formulovaná rétorika nehodí a nadále chce přiživovat generační střet, ke kterému bohužel dochází.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz