Hlavní obsah
Aktuální dění

Okamurův idealismus. Ukončit finanční podporu Ukrajincům a zachránit tím Českou poštu a rozpočet ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: neznámý, licence Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Předseda SPD dlouhodobě zastává stanovisko, že vláda Petra Fialy má i jiné možnosti, jak najít rezervy v rozpočtu než zvyšovat daňové zatížení občanů.

Článek

Jednotlivé koaliční strany se nezávisle na sobě pustily do plánu, jak zredukovat státní deficit. Ministr financí Zbyněk Stanjura televizi Prima potvrdil, že ke zvyšování daní nedojde minimálně do chvíle, než si bude stoprocentně jistý, že výdaje státu jsou dostatečně přehledné. O tom ovšem není za aktuální situace úplně přesvědčen.

Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje vládní kabinet za nepřiměřenou pomoc ukrajinským uprchlíkům, případně jinou finanční pomoc napadené zemi, a navrhuje další kroky, které by vedly k patřičným úsporám. Jedním z nich je snížení odvodů do rozpočtu Evropské unie o 30 miliard korun.

Podle údajů Ministerstva financí by tak Česká republika odvedla do evropského rozpočtu necelé tři miliardy. Sluší se ovšem dodat, že by takový krok vedl zajisté k výraznému poklesu finanční podpory z EU, která jen v minulém roce byla o 23,5 miliardy korun nad rámec toho, kolik jsme sami do evropského rozpočtu poskytli.

Celková výše získaných prostředků z rozpočtu Evropské unie od našeho vstupu činí více jak 1 bilion korun. Přijít tedy o podpůrné programy z evropských fondů by tak v budoucnu způsobilo jistě velmi závažný problém pro všechny občany České republiky.

Pokud tedy Tomio Okamura má českého občana na prvním místě, a mnohdy za tato slova velmi rád schovává svůj populismus, musí si být dostatečně vědom, že takový krok by znamenal vrátit republiku o třicet let zpět.

První odhady o tom, kdy se Česká republika stane čistým plátcem do evropského rozpočtu, ukazují na rok 2030. Prosperita naší země je tak ruku v ruce závislá právě na tom období, kdy z evropského rozpočtu může získat maximum a je to právě práce našich politiků, aby se zapříčinili o to, aby toto období bylo maximálně využito.

Je tedy dostatečně zřejmé, že tento návrh je jen dalším populistickým nesmyslem z pera SPD, které se snaží zahrát na notu odpůrcům z řad lidu, kteří jsou dlouhodobě pro vystoupení z područí EU, aniž by domýšleli, co by takový krok ve skutečnosti zapříčinil.

Dalším návrhem Tomia Okamury je zarazit jakoukoli pomoc Ukrajině. V Partii na CNN Prima News dokonce prohlásil, že prostředky, které se daly na pomoc válečným uprchlíkům, by stačily k tomu, aby byla zachráněna Česká pošta, a v neposlední řadě by uspořené finance stačily k tomu, aby byla zachována valorizace důchodů tak, jak byla původně schválena.

Jenže uvedená finanční podpora České poště by pomohla jen krátkodobě, jelikož ta je v deficitu již dlouhé roky. Tomio Okamura sice tvrdí, že necelé dvě miliardy, které pošta potřebuje pro zachování stávajících služeb, by se v rozpočtu jistě našly. To samozřejmě ano, ale zřejmě si neuvědomuje, že takový krok pouze oddálí případný úpadek o několik měsíců.

Ministr vnitra Vít Rakušan tak přichází s návrhem na transformaci státního podniku, která povede k zeštíhlení některých služeb a rušení stávajících poboček. Podle ČTÚ se má tento počet snížit z 3200 na 2900.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz