Hlavní obsah
Aktuální dění

Opozice chce po důchodech zvednout i rodičovský příspěvek. Premiér Fiala to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Opozice svolala mimořádnou schůzi sněmovny, na kterém chce prosadit navýšení rodičovského příspěvku. Po debatě o důchodech tak čeká sněmovnu další lítý boj o veřejné finance.

Článek

Po obstrukcích, které vyvolalo plánované snížení mimořádné valorizace důchodů, je na středu naplánovaná další mimořádná schůze sněmovny, kterou svolalo opoziční hnutí ANO. To chce projednávat zvýšení rodičovského příspěvku, který chce navýšit o 100 tisíc. SPD navrhuje zvýšit příspěvek o 90 tisíc.

Vládní KDU-ČSL v zastoupení Mariana Jurečky by se smířila s navýšením o 50 tisíc. Stejného názoru jsou také Piráti. Ministr Jurečka chce o tomto tématu rokovat v rámci koalice tak, aby rodiče dosáhly na tyto peníze ještě v tomto roce.

Pirátská strana oproti tomu přichází s návrhem, aby se rodičovská zvedala automaticky podobným stylem, jako dochází k pravidelné valorizaci důchodů. Tím by se většině rodin vyrovnával příjem na základě vývoje inflace.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO uvedla, že navýšení rodičovské je v tuto chvíli nutností vzhledem k tomu, jak všeobecně vzrostly ceny za energie a základní potraviny.

Premiér Petr Fiala ovšem považuje za prvořadý úkol, aby se vláda nejdříve zabývala konsolidací veřejných peněz a připravila důchodovou reformu. Nepovažuje tak téma zvýšení rodičovského příspěvku za nejpalčivější problém.

V podobném duchu hovoří i ministr financí Zbyněk Stanjura: „Slyším a čtu výroky svých koaličních partnerů, ale volím jinou metodu vyjednávání. Lepší je to vyjednávat u jednacího stolu, nevzkazovat si to,“ uvedl první místopředseda ODS. Ten se již dříve vyjádřil i v tom směru, že by nebylo na škodu uvažovat také o zkrácení rodičovské dovolené z dosavadních čtyř let na tři roky.

Výše rodičovského příspěvku aktuálně činí 300 tisíc na jedno narozené dítě. Výše měsíčního příspěvku závisí na rychlosti čerpání, který lze rozložit až na dobu čtyř let.

Průměrný měsíční rodičovský příspěvek činí 9 434 korun. Od začátku roku stát na příspěvku vyplatil přes dvě a půl miliardy korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz