Hlavní obsah
Aktuální dění

Ostrou hádku Havlíčka se Síkelou v České televizi musela utnout moderátorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Ve velmi vyhrocenou debatu se přenesla diskuze mezi Karlem Havlíčkem a aktuálním ministrem průmyslu a obchodu Josefem Síkelou. Tu nakonec musela ukončit moderátorka České televize.

Článek

Do večerního pořadu Události, komentáře si moderátorka Jana Peroutková pozvala bývalého i současného ministra průmyslu a obchodu. Tématem diskuze měla být zveřejněná zpráva OECD (organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj), která předpovídá ekonomickou recesi v Česku a výši inflace okolo 13 %.

S tou chce vláda Petra Fialy bojovat za pomoci konsolidačních balíčků, které chce veřejnosti představit v následujících týdnech.

Představené konsolidační balíčky mají za úkol snižovat státní deficit každý rok o jeden procentní bod. Podle opozice by bylo lepší se z krize proinvestovat a plánované krátkodobé škrty považuje za neúčinné.

Aktuální ministr průmyslu si je vědom, že se jistě najdou kroky vlády, které šlo udělat lépe, ale v konečném důsledku považuje kroky kabinetu, které mají vyvést českou ekonomiku z recese, za dostatečné. Za největší problém shledává stav, v jakém ekonomiku přebírali po vládě Andreje Babiše, a vysokou měrou se na ní podílí také konflikt na Ukrajině a s ním spojená energetická krize.

Jistou mírou inflace se potýká celá Evropa. Co je ovšem zarážející, že Česká republika je na třetím nejhorším místě, co se její výše týká. Na tento fakt poukázal také Karel Havlíček, který rezolutně odmítá tvrzení, že na takto vysokou inflaci se nemalou měrou podílel i způsob vládnutí předešlého kabinetu.

Místopředseda hnutí ANO ovšem zároveň nerozporuje, že jistou krizí teď prochází všechny evropské země, které se různým způsobem vypořádávají s válkou a energetickou krizí. Zdůraznil také, že když nastupovala vláda pětikoalice, byla míra inflace na evropském průměru a nyní je třetí nejhorší.

Zpráva OECD ovšem jasně uvádí, že uvolněné makroekonomické transakce v letech 2020 a 2021 k aktuální vysoké inflaci neoddiskutovatelně přispěly.

Jedná se o covidové roky, kdy se vláda snažila za pomoci vyhlášených podpůrných programů udržet ekonomiku v chodu. Toto prohlášení, že uvolněné prostředky, které vláda Andreje Babiše rozpustila mezi lidi, zasely zrnka hrozící inflace, nepopírá ani tehdejší ministr průmyslu.

V dalším pokračováním diskuzního pořadu se oba zúčastnění aktéři odklonili od probíraného tématu, které měli nastínit, jakým způsobem by se vláda a opozice vypořádala s hrozící ekonomickou recesí a s vysokou inflací. Případně, zda by společnými silami byli schopny najít to nejlepší řešení.

Moderátorce nakonec nezbylo nic jiného než po půlhodině vzájemného osočování obou ministrů z toho, kdo za aktuální stav nese větší zodpovědnost, diskuzi razantně ukončit a poděkovat aktérům za jejich účast.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz