Hlavní obsah
Aktuální dění

Petr Pavel se oficiálně přiznal ke svému působení ve vojenské rozvědce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oficiální stránky Petra Pavla

Tuto informaci doplnil ve svém životopise, který se krátce po inauguraci objevil na oficiálních stránkách Hrad.cz.

Článek

Na doplnění Pavlova oficiálního životopisu upozornil český historik Petr Blažek. Ten na skutečnosti kolem Pavlovy minulosti upozornil během prezidentské kampaně, když tvrdil, že generál svou minulost relativizuje.

Zpravodajský kurz měla organizovat nejtajnější část vojenské rozvědky tehdejší ČSLA, která byla budována po vzoru ruské GRU. Ten dokončil v roce 1991. Po revoluci sloužil jako zástupce vojenského a leteckého přidělence České republiky v Belgii, Nizozemsku a Lucembursku.

Petr Blažek se snažil na příběh Petra Pavla upozornit několikrát, ale jak sám několikrát potvrdil, v dostupných archivech není pro neznalého člověka jednoduché se zorientovat. Obsahují mnoho zkratek, různé krycí názvy a dobovou terminologii.

Přestřelka mezi Pavlem a Blažkem doprovázela celou prezidentskou kampaň a postupem času připomínala slovní ping pong. Historik se ve vyjádřeních opíral o archivní dokumenty a Petra Pavla vinil z toho, že tato podložená fakta považuje za zkreslená a samotného historika označil za lháře.

Za největší problém považoval Blažek skutečnost, že kandidát na prezidenta se školil na zpravodajce, kteří plnili úkoly týkající se nejen armády a sledování vojenského nepřítele. Jejich cílem byly většinou západní armády a NATO – ale zároveň spolupracovali s I. správou, což byla komunistická civilní rozvědka spadající pod StB.

Nyní žádá po prezidentu Pavlovi veřejnou omluvu za to, že ho označil za lháře, a zároveň ho požádal o doplnění svého oficiálního životopisu a informací na webech generalpavel.cz a spolusilnejsi.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz