Hlavní obsah
Aktuální dění

Petr Pavel vkročil na nepřátelské území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Oficiální stránky Petra Pavla

Nastupující prezident po návštěvě Karlovarského kraje zavítal také na území, které mu není voličsky nakloněno. Bylo tak velikým překvapením, jak velký zájem jeho návštěva vzbudila u veřejnosti.

Článek

Ústecký kraj je znám svou levicově zaměřenou společností a není tak pravidlem, aby na toto území zavítali politici v době, kdy se nekonají žádné volby a obzvlášť ti politici, kteří jsou zaměření spíše pravicově. Obecně je tento kraj na okraji zájmu politiků, kteří před volbami mnohdy slibují, že budou naslouchat potřebám zdejších obyvatel, ale ihned po volbách je takový slib rychle zapomenut.

Na úpatí Krušných hor se tak kupí problémy, před kterými politici raději zavírají oči. V tomto ohledu je příjemným překvapením, že do kraje zavítal politik, který chce naslouchat hlavně lidem, aby mohl své poznatky nadále konzultovat nejen se členy vlády, ale také s opozicí, což dokázal v posledních dnech mnohokrát. Petr Pavel vyslal zdejším občanům jasný signál, že svůj předvolební slib chce naplnit do posledního písmene.

Generál ve výslužbě měl nabitý program, který obsahoval návštěvu Šluknovského výběžku a základní školy v Mojžíři v Ústí nad Labem. V závěru dne se přemístil na Univerzitu J. E. Purkyně, kde se zúčastnil diskuze se studenty a veřejností.

Na základní škole v Mojžíři dostali prostor také samotní žáci, kteří se setkali s nastupujícím prezidentem díky redakčnímu týmu školního časopisu. V každém případě jeho vystupování působilo přirozeně a nenásilně a sám se žákům v jednom rozhovoru svěřil s tím, že jako malý taky zlobil a jeho velkým vzorem v dětství byl Old Shatterhand.

I na univerzitní půdě lidi zajímala Pavlova návštěva v Mojžíři s ohledem na to, že právě sociálně vyloučené lokality řada lidí v Ústeckém kraji považuje za největší problém regionu. Posílání dětí do školy a snaha najít si práci jako podmínka sociální podpory, to je podle Pavla základní mustr, podle kterého by měl být revidován systém státní sociální péče.

Zajímavý, ale spíše odlehčený dotaz zazněl na závěr. Nastupující prezident čelil otázce, kdo by jeho osobu měl hrát, pokud by došlo ke zfilmování jeho životního příběhu. Odpověděl, že je mu jedno, kdo by ho ztvárnil, ale jeho přáním je, aby k případnému zfilmování došlo až po jeho smrti.

Po celou dobu návštěvy si Petr Pavel, tak jak je jeho zvykem, zapisoval veškeré postřehy do svého notýsku. Na konci každé návštěvy nezapomněl všem přítomným slušně poděkovat za účast a nebránil se ani společnému focení.

Věřím, že to nebyla poslední návštěva nastupujícího prezidenta v našem kraji a že podněty, které si zapsal, nezůstanou jen na papíře a povede se mu u vládní garnitury vzbudit zájem o řešení problémů, které kraj pod Krušnými horami trápí mnoho let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz