Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podle Babiše nikdo normální nemůže volit Spolu. Tak jsem holt nenormální

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: depositphotos.com (licence zakoupena)

Jak Evropské volby klepou na dveře, politická rétorika v České republice začíná nabírat na obrátkách. Politici všech stran se snaží upoutat pozornost voličů a vymezit se vůči svým protivníkům.

Článek

Komentář - Výjimkou není ani předseda hnutí ANO, Andrej Babiš. V rozhovoru pro Deník.cz opět ukázal, že jeho hlavní taktikou jsou ostré útoky na politické konkurenty.

Babiš tvrdí, že koalice Spolu nemá žádný program a jediné, co nabízí, je kritika jeho osoby. Podle něj je jejich jedinou taktikou tvrdit, že za všechno špatné v naší zemi může Babiš. Jde tak daleko, že bez mrknutí oka je schopen prohlásit, že ten, kdo volí koalici Spolu, nemůže být normální. Tento výrok ve mně vzbuzuje otázky ohledně vhodnosti takového vyjadřování od lídra nejsilnější opoziční strany.

Netvrdím, že bych v Evropských volbách plánoval dát svůj hlas koalici Spolu. Avšak tato koalice je pro mě přijatelnější alternativou než hnutí ANO. A rozhodně si kvůli tomu nepřipadám nenormální. Normální je totiž volit podle svého vlastního uvážení a hodnot, které dlouhodobě zastávám.

Jsou nervózní a jen nadávají na Babiše. Nemají žádný program a já nechápu, jak by je někdo mohl volit po tom, co tady předvedli za dva a půl roku.
Andrej Babiš v rozhovoru pro Deník.cz

A rozhodně mám za to, že nikdo nemá právo urážet voliče jen proto, že sympatizují s jiným politickým uskupením. Takové výroky od vůdců politických stran považuji při nejmenším za nevhodné, ale je také na místě se zamyslet, zda náhodou nepodkopávají základy demokratické diskuze.

Stejně tak nepovažuji za správné, když jiní politici urážejí voliče hnutí ANO. Pokud je jejich politika nebo volební program oslovuje, je to jejich svobodné rozhodnutí. Každý má právo se rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a to je právě ta krása demokracie. Svůj hlas můžeme odevzdat tomu, kdo nás nejvíce zaujme a osloví, ať už jde o jakoukoliv politickou stranu.

Politická scéna by měla být místem pro výměnu názorů. Rozhodně by neměla být prostorem pro osobní útoky. Diskuze by se měla vést na úrovni argumentů, nikoli urážek. Voliči mají právo na to, aby byli informováni a aby se rozhodovali na základě faktů a reálných programových nabídek, ne na základě strachu a nenávisti. Každý výrok, který polarizuje společnost a rozdělí lidi na „normální“ a „nenormální“, není na místě.

Normální člověk, který žije v České republice, platil teď daň z nemovitosti, vidí faktury za elektřinu, účet za rohlík a pivo, přece nemůže volit koalice Spolu.
Andrej Babiš

Někteří politici by se měli více soustředit na prezentaci svých programů a návrhů. Měli by se snažit získat voliče kvalitními argumenty a představou své vize pro budoucnost, nikoli tím, že budou útočit na své protivníky a jejich voliče. Zodpovědnost za politickou kulturu v zemi leží na bedrech všech veřejných činitelů, a je na čase, aby se to začalo projevovat i v jejich projevech a jednání. Jenže se zdá, že politická reprezentace se jakési osobní zodpovědnosti dobrovolně vzdala.

Je důležité, aby voliči měli možnost se svobodně rozhodnout, bez strachu z toho, že budou označeni kýmkoli, a politiky obvzlášť, za nenormální nebo jinak stigmatizováni.

Chceme snad žít v zemi, kde je respektováno právo na vlastní názor a kde jsou politické diskuze vedeny s úctou a respektem. Nebo si snad Andrej Babiš přeje něco jiného?

Zdroj: Deník.cz - Co na to Andrej Babiš?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz