Hlavní obsah
Aktuální dění

Politický Oktagon: Kalousek s Rusnokem v OVM cupovali Alenu Schillerovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Česká televize dnes servírovala opravdu pohádkové menu. Koho nebavila klasická dopolední pohádka na prvním programu, mohl s klidem přepnout na zpravodajskou ČT24.

Článek

V té se sešli velmi zajímaví protagonisté v podobě tří bývalých ministrů financí. Miroslav Kalousek, Jiří Rusnok a Alena Schillerová.

Že bude o zábavu postaráno, jsem věděl už včera, kdy jsem poprvé zaregistroval na Twitteru tuto informaci. Zajímavostí je, že se svou účastí v pořadu nepochlubila expertka přes sociální sítě Alena Schillerová, ale pouze místopředseda správní rady VZP pan Kalousek.

Odvaha se ovšem paní poslankyni za ANO upřít nedá, když kývla na pozvánku do pořadu, do kterého míří dva vysocí odborníci přes veřejné finance. V tomto případě skutečně klobouk dolů.

Statní kasa potřebuje nastartovat ozdravnou kúru a moderátor Václav Moravec požadoval od svých hostů, aby přednesli své návrhy, jak státním financím pomoci.

Miroslav Kalousek i Jiří Rusnok jsou zastánci tvrdých škrtů a jejich návrhy mají své opodstatnění a jistě by vedly k ozdravení státní kasy, ale je jasné, že pro tyto kroky zde nepanuje politická vůle. Každému rozumně uvažujícímu občanovi musí být jasné, že pokud se k takovým krokům přistoupí nyní, nebudou tak bolestivé, jako když se k nim přistoupí později ve chvíli, kdy už jiná možnost nebude.

Oba pánové pravidelně vystupovali velmi ostře proti Aleně Schillerové. Právě místopředsedkyni hnutí ANO společně s Andrejem Babišem, který vedl rezort financí před ní, označují za hlavní viníky prohlubujícího se deficitu státní kasy, k čemuž přispělo hlavně proinflační a populistické rozhazování peněz během covidového období.

Tomuto tvrzení dává za pravdu také nález Nejvyššího kontrolního úřadu, který ve své zprávě uvedl, že 90 % výdajů nemělo s covidem nic společného.

Předložené návrhy víceméně kopírují ty, které přednesla Národní ekonomická rady vlády. Mezi nejméně bolestivé můžeme zařadit návrh na zrušení výchovného a školkovného a zároveň zeštíhlení státního aparátu. Společně s tím by se měla připravit důchodová reforma a změny v sazbách DPH.

Bývala ministryně financí Alena Schillerová ovšem s takovými kroky, jak už je v hnutí ANO zvykem, zásadně nesouhlasí. Ta navrhuje se krizí profinancovat. Poslední roky ovšem ukázaly, že takovýto postup je silně proinflační, a kam by tyto neunáhlené kroky vedly, vidíme názorně v případě Maďarska, kde i obyčejná šunka začíná být nedostupným luxusem.

Debata byla poučná i pro laickou veřejnost, která tak měla možnost pochopit, jak funguje rozumná rozpočtová politika a do jakého pekla můžou vést populistické kroky, které prosazuje hnutí ANO nebo SPD.

Vláda Petra Fialy se chystá svůj konsolidační balíček veřejných financí představit co nejdříve a já pevně věřím, že při jeho sestavování bude naslouchat hlavně odborníkům, a to i za cenu výrazných politických ztrát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz