Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pracovat do 68? Už teď s tím mám problém, a to mi není ani 50

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pawel Szymczuk - PixaBay

Hranice odchodu do důchodu se má posunout až k neuvěřitelným 68 letům. Jaké výzvy a realitu to přinese nám, čtyřicátníkům a starším, když již nyní cítíme, že některé úkoly jsou nad naše síly?

Článek

Když vidím diskusi na politickém poli o plánu navyšovat hranici pro odchod do důchodu, tak si říkám, v jakém stavu asi do tohoto důchodu půjdu. Bude to období skutečně zaslouženého odpočinku na prahu života nebo to bude období jen jakéhosi nutného dožití?

Je mi lehce přes čtyřicet a už nyní cítím, jak mi postupně uniká pracovní elán a s ním spojená fyzická odolnost. Jednoduše už některé kroky provádím rozvážněji, než když mi bylo dvacet. Vzpomínám, jak jsem se bez problémů vrhal i do nejnáročnějších úkolů, které mi teď připadají jako Sisyfův úkol.

Do toho všeho přichází vláda s nápadem, aby naše generace pracovala do 68 let. Ale říkám si sám pro sebe, přemýšlel někdo nad tím, jaká bude vlastně produktivita nás, pracujících, v tak vysokém věku? Bude nás vůbec někdo chtít zaměstnat? A co různé zdravotní neduhy, které s přibývajícím věkem přicházejí? Jsou profese, kde si to představit vlastně ani nedokážu.

Existuje nespočet fyzicky náročných profesí, které dávají tělu zabrat i ve čtyřiceti. Horníci, dělníci na stavbě, ale i kancelářská práce si časem vybere svou daň. A jak asi bude výkonný takový člověk po šedesátce? Samozřejmě, některé profese vyžadují více duševní než fyzickou práci, ale co ti, kteří celý život pracují rukama? Budou vlastně zaměstnatelní?

Ono totiž nelze změnit jen jednu věc a neřešit věci, které by s tím měli být zákonitě spojovány. A to jsou pracovní podmínky. Protože pokud se něco nezmění, budou starší pracovníci nuceni přijímat jen podřadné práce, o které mladí nebudou mít zájem. A to je osud, který mi nepřijde zrovna úplně fér. Chápu potřebu zvýšení věku odchodu do důchodu vzhledem k prodlužující se délce života, ale toto by mělo jít ruku v ruce s přizpůsobením pracovního trhu a pracovních podmínek.

Opatření jako zkrácení pracovního týdne, automatizace a robotizace, či speciální úpravy pro náročné profese. To vše by se mělo diskutovat společně s návrhem na úpravu věkové hranice odchodu do důchodu. Pokud se o takových úpravách nebude ani uvažovat, není správné nutit lidi pracovat do tak vysokého věku? Je třeba společně s tím hledat cesty, jak zajistit kvalitnější a důstojnější život v důchodu.

Naše společnost se mění a s ní i naše pracovní schopnosti a potřeby. Vláda, opozice, ministerstvo zdravotnictví i my, obyčejní pracující, musíme najít cestu, jak se vypořádat s těmito změnami. Je čas přemýšlet nejen o tom, jak dlouho můžeme pracovat, ale také o tom, jak chceme žít. Protože v konečném důsledku nejde jen o práci, ale jde hlavně o náš život.

Zdroj: Autorský text a ČT24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz