Hlavní obsah
Názory a úvahy

Premiér nakonec krizi ve zdravotnictví zažehnal. Na jak dlouho?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Po dlouhém období napětí a nejistoty došlo mezi vládou a lékaři k dohodě, která na první pohled přináší úlevu. Jde skutečně o záchranný kruh pro naše zdravotnictví, nebo je to jen dočasná náplast na hlubší problém?

Článek

Nedávná dohoda mezi vládou a lékaři přinesla konec období nejistoty a dohadů v českém zdravotnictví. Zdá se, že ta největší krize je na nějakou dobu zažehnána. Není to přímo na potlesk ve stoje, ale z toho nejhoršího jsme nyní venku. Otázka však zní, na jak dlouho?

Příběh začal tím, když se lékaři nelibě vyjádřili k nové přesčasové vyhlášce. Plánovaný krok vlády byl veřejnosti prezentován jako snaha o zlepšení péče o pacienty. Ovšem pohled lékařů byl poněkud odlišný. Ti nejčastěji svůj nesouhlas s vyhláškou argumentovali tak, že přetížení a únava zdravotnického personálu nejsou kompatibilní se snahou o stoprocentní péči.

Odpověď vlády, potažmo ministra zdravotnictví, byla zpočátku váhavá až do doby, než se do jednání položil sám premiér Petr Fiala. Je jasné, že někdo bude tvrdit, že dohoda s lékaři je jasným ústupkem konaným pod nátlakem. Zvýšení platů lékařů se zdá být logickým řešením. Nikdy se však už nedozvíme odpověď na otázku, zda to bylo opravdu nezbytné. Jednalo se v tomto případě skutečně o krizi lékařské péče, nebo zde šlo od začátku jen a jen o peníze?

Osobně se na to dívám tak, že lékaři jednoznačně použili pacienty jako rukojmí ve svém boji za lepší finanční ohodnocení. Nejsem si totiž jistý, že únavu a přetížení lékařů, na kterou se odvolávali, lze vyřešit jen zlepšením platů. Spíše mám dojem, že to byla od začátku účelová zástěrka k obhajobě jejich požadavků.

Na druhou stranu si uvědomuji, že práce ve zdravotnictví je nesmírně náročná, a adekvátní odměna by měla být samozřejmostí. Navíc, jestliže se lékaři cítí přetíženi a unaveni, nelze jistě ignorovat také potenciální dopady na kvalitu poskytované péče.

Z kroku vlády, potažmo samotného premiéra, mám trochu smíšené pocity. A nemyslím tím jen to, že premiér de facto svým rozhodnutím potopil práci ministra Válka, který neměl v plánu ustoupit. V tomto případě jednoduše vláda ustoupila požadavkům lékařů pod nátlakem, ačkoli rozumím tomu, že musela jednat racionálně, a hlavně v zájmu občanů.

Tak, co tedy bylo skutečným důvodem postojů lékařů? Byl to opravdu boj za lepší pracovní podmínky, nebo šlo jen o snahu zvýšit si platy? A co bude dál, za rok, za dva? Bude aktuální zvýšení platů stačit, aby byli lékaři spokojeni a poskytovali nejlepší možnou péči, nebo se brzy objeví další problémy, které se nyní přehlíží?

Tuto dohodu vnímám jen jako dočasné řešení. Je jasné, že vláda i lékaři musejí i nadále hledat společnou cestu, jak zlepšit podmínky v českém zdravotnictví. Nesmí to však být jen otázka finanční, ale musí jít také o lepší pracovní podmínky, a hlavně zlepšování kvality péče.

Krize byla možná zažehnána, ale ta hlavní otázka zůstává stále nezodpovězena. Na jak dlouho?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz