Hlavní obsah
Aktuální dění

Prezident Petr Pavel se odhodlal k prvnímu kontroverznímu kroku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oficiální stránky Petra Pavla

Petr Pavel bez váhání povýší Koudelku do hodnosti generála, aniž by si nejdříve ověřil, zda činnost BIS slouží státu nebo spíše zájmu určitých osob.

Článek

Dosluhující prezident Miloš Zeman se dlouhodobě brání povýšení Michala Koudelky. Zdůvodňuje to tím, že využívá BIS ke shromažďování informací pro svou potřebu.

Když z prezidentské kanceláře chtěli znát odpověď na otázku, zda při použití odposlechů zjistila nějaká konkrétní bezpečnostní rizika blízkých spolupracovníků prezidenta Zemana, BIS jim zprávu odmítla poskytnout.

Tyto informace byly prezidentovi dodány až po nátlaku expremiéra Andreje Babiše. Toto jednání je ovšem v rozporu se zákonem. Zároveň nebyl prezident informován ani o možných bezpečnostních hrozbách. O odposleších se Miloš Zeman dozvěděl již dříve a apeloval na vedení BIS, aby mu dodala veškeré shromážděné informace, na které má jako hlava státu ze zákona právo.

Zeman se obrátil na kontrolním orgán, kterým je sněmovní komise pro kontrolu BIS. Podle dřívějšího vyjádření předsedy komise je ovšem potřeba rozlišovat jednotlivé žádosti, když žádost o informaci není to samé, jako vyžádání si komplexní zprávy o činnosti zpravodajské služby.

Miloš Zeman tvrdí, že BIS se shromážděnými informacemi nenakládá tak, jak ji určuje zákon, a nedostatečně informuje nadřazené orgány, jako je prezident republiky a vláda. Obává se, že případné informace by mohly sloužit k osobnímu vydírání nebo politickým hrám.

Problém nastupujícího prezidenta je ovšem v tom, že povýšení navrhl bez větší analýzy BIS a zřejmě bez toho, aniž by se hlouběji ponořil do problémů, které informační službu provázely v posledních měsících. Koudelka byl totiž v médiích prezentován jako ten, kdo se nebojí postavit Miloši Zemanovi a z této dvojice je on ten spravedlivý.

V tomto případě se ovšem rozhodnutí Petra Pavla jeví jako unáhlené a působí tak, že podlehl tlaků médií, které Koudelku vykreslují minimálně jako Jamese Bonda. Pokud se chce Pavel veřejnosti prezentovat jako spravedlivý a čestný prezident, měl by se poměry v BIS určitě zabývat.

Minimálně by měl zaručit, že BIS nebude zneužívat získané zpravodajské informace v politický prospěch určitých osob, zejména Andreje Babiše, kterému Koudelka posloužil v některých ohledech nad rámec daný zákonem.

Pokud si totiž srovnáme činnost ostatních zpravodajských služeb, které bojují proti čínské a ruské hrozbě, jejich činnost je, až na ojedinělé případy, veřejnosti skutečně utajena a v médiích jednotlivé rozvědky nevystupují tak okázale.

Kvalitu našich zpravodajských služeb nikdo nezpochybňuje, ale je potřeba dohlédnout na to, že v tak důležitých úřadech budou lidé, kterým záleží na bezpečnosti České republiky a není na prvním místě jejich zájmu vlastní prospěch a popularita.

Anketa

Má Petr Pavel povýšit Koudelku do hodnosti generála?
Ano
24 %
V žádném případě
62,9 %
Nevím
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1974 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz