Hlavní obsah
Aktuální dění

Prigožin servíruje Putinovi velmi výbušné menu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Russian Presidential Press and Information Office

Putinův „kuchař“, připravil v Rostově na Donu něco mnohem pikantnějšího než boršč, ozbrojené povstání. Jak se Putin pokusí zvládnout tuto výbušnou směs politického chaosu?

Článek

Všichni víme, že některé jídla můžou být poněkud pikantnější, ale ruský magnát Jevgenij Prigožin, známý také jako „Putinův kuchař“, zjevně preferuje jídla s pyrotechnickým efektem. Kdo by to byl řekl, že se rozhodne uvařit pro Vladimira Putina tak výbušné menu, ze kterého vzejde ozbrojené povstání?

Prigožin, který před vstupem do politiky a budování soukromé armády pracoval jako restauratér, jak se zdá, se vrátil zpět ke kulinářského dobrodružství. Zveřejněné záběry z jeho nové reality show „Vaříme revoluci“ přichází hlavně z Rostova na Donu, kde jeho jednotky převzaly vojenskou kontrolu.

Prigožinův recept na chaos připomíná jiné podobné historické momenty, kdy se v Rusku objevily pokusy o státní převrat. Nechci být přehnaně melodramatický, ale duch pokusu o státní převrat z roku 1991 se vrací jako hladový host. Hlavním chodem je vojenská vzpoura a neklid místo boršče a pelmeně.

Mocenská hra v Kremlu má tendenci čas od času se opakovat jako nekonečná ruská ruleta, kde se jeden politický konflikt otevírá jen aby odhalil další skryté problémy. A tentokrát je to jako kdyby Putin naposledy natáhl kohoutek jen aby zjistil, že před kremelským palácem stojí rozzlobený Prigožin s granátem v ruce.

Ruské občany však Putin ujistil, že bude důrazný a rozhodný, stejně jako když se rozmýšlí, jestli si dá jednu skleničku vodky, nebo dvě. Ve svém dnešním projevu prohlásil, že ti, kdo zorganizovali povstání, budou „čelit nevyhnutelnému trestu“. To zní jako velmi silné vyjádření, ale kdo ví, jak silná bude Putinova reakce?

Při pohledu do historie můžeme nabít dojmu, že je možné, že se Putinovi podaří potlačit povstání a stabilizovat situaci. Ale jak je známo, historie je také plná překvapení, a pokud se Prigožin rozhodne přidat do svého výbušného menu ještě něco navíc, kdo ví, co se může v zemi, kde je vše možné, stát.

Nicméně, Putinova reakce na servírované menu ukazuje, že se Rusko nechystá přijmout pozvánku ke drinku plného chaosu. Ale bez ohledu na to, jak silná je Putinova trávicí soustava, je zřejmé, že tato situace je něco, co by mohlo způsobit zažívací potíže i tomu nejsilnějšímu medvědovi.

Takže, ať už se z této situace stane revoluce, nebo jen další epizoda v dramatické ruské politické realitě, jedno je jisté: Prigožinovo výbušné menu je pro Putina, a pro celé Rusko, něco, co může zanechat hořkou pachuť v ústech ruského prezidenta. Ale jak se říká, jíme očima, a právě skrze ně v této chvíli celý svět sleduje, jak se Putin vypořádá s tímto výbušným servisem.

Zdroj: NYTimes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz