Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přívaly sněhu nepopírají existenci globálního oteplování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Skácel

Je snadné a zároveň krátkozraké posmívat se faktům o globálním oteplování, když máme kolem sebe bílou deku a cítíme se jako v pohádce.

Článek

Když se nyní venku rozprostírá bílá pokrývka, která nám před očima změnila krajinu na idylku, kterou známe hlavně z kreseb Josefa Lady, lze snadno zapomenout na to, že svět se potýká s něčím mnohem vážnějším, než je hledání ztracené rukavice v hromadě sněhu. Ano, mluvím o globálním oteplování. Jedná se o jev, na který někteří zapomínají právě ve chvíli, kdy se na nás z nebe snesou první sněhové vločky.

Na diskusních fórech pod články týkající se aktuálních rozmarů počasí se tak někteří škodolibě vyptávají, kde že je to avizované globální oteplování, když se každé ráno pereme s novou a vydatnou sněhovou nadílkou?

To je nějaká zase dezinformace vždyť je klimatická změna a planeta se otepluje . Takže zase populisti a šmejdi si z nás dělají srandu
Diskuzní příspěvek na na Novinky.cz

Hlavní problém spatřuji v tom, že mnoho lidí chápe globální oteplování jako jakýsi lineární proces, kde každý další rok musí být nutně teplejší než ten předchozí. Ale musíme si uvědomit, že příroda není přesně řízená továrna a samotné klima není stroj, který vyrábí teploty dle pevně stanoveného plánu. Globální oteplování je složitý proces, který zahrnuje extrémní počasí na obou koncích spektra – a ano, patří mezi ně i rekordní sněhové srážky.

Jistý paradox můžeme spatřit právě v momentech, kdy v jedné zprávě čteme to, že na jednom konci světa bojují se záplavami, zatímco ve druhé se dočtete o marném boji s neustávající sněhovou nadílkou. Globální oteplování musíme chápat tak, že se nejedná jen o zvyšování průměrných teplot, ale jde právě o nárůst extrémních jevů a těžko předvídatelné počasí. Právě více tepla v atmosféře znamená, že vzduch může udržet více vlhkosti, což v zimě může vést k většímu a intenzivnějšímu sněžení. Naopak v létě zase k přívalovým srážkám.

Rozumím tomu, že někomu při odklízení nové várky sněhu z chodníků a při tak neoblíbené činnosti, jako je ranní rutina při očistě našeho auta, může připadat zmínka o globálním oteplování jako špatný vtip, ale je potřeba mít na paměti, že tu je stále s námi. Svým způsobem je skryto za každou sněhovou vločkou, která padá z oblohy. Je to důležitá připomínka toho, že naše klima se mění, ať se nám to líbí, nebo ne, a ne vždy to musí být změna k lepšímu.

Jen by mě zajímalo,před dvěma roky bylo atraktivní používat slovo intersucho a za druhé kde je to slavné globální oteplování??? Fraška…jen prachy z lidí…lidé nežerte jim to už…
Stejná diskuze na Novinky.cz

Nyní, když přemýšlíme o tom, jak se obléknu, abych čelil s co nejmenšími následky aktuálnímu mrazivému počasí, vyvstává mi na mysl otázka, jak se obléknout proti větší hrozbě – globálnímu oteplování. Možná bychom se měli zamyslet nad tím, zda ten pomyslný kabát ignorance a skepticismu, kteří někteří tak rádi oblíkají, není až příliš slabý na to, aby nás ochránil před realitou, která je mnohem chladnější než tato zima.

Takže příště, když uvidíte u článku o počasí narážku na to, že aktuální sněhové vánice jasně vyvracejí existenci globálního oteplování, nebylo by od věci dotyčnému odpovědět sněhovou koulí plnou vědeckých faktů a realistického pohledu na svět.

Nebo bude lepší si jít užívat krásu zasněžené krajiny a pamatovat při tom, že ta malá nevinná vločka padající z nebe může být důležitým připomenutím toho, že náš boj o planetu není zdaleka u konce.

Zdroj: Autorský text a faktaoklimatu.cz, Novinky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz