Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč jsme ještě nezakázali komunisty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Neustále mi to vrtá hlavou. Je totiž zarážející, že když byl nacismus postaven mimo zákon, proč se to samé neudělalo i v případě komunismu. 

Článek

V obou případech jde o ideologii, a nebojím se říct, že jde beze sporu o zločineckou ideologii. Jak u nacismu, tak i u komunismu bylo zdokumentováno mnoho případů zločinů proti lidskosti. Ale jak je možné, že v případě nacismu se svět celkem rychle shodl na tom, že tuto ideologii je nutné rezolutně odsoudit a postavit mimo zákon, zatímco u komunismu se to nepovedlo?

A pokud se na tom nedokázalo dohodnout západní společenství jako celek, proč alespoň u nás jsme si s touto otázkou nedokázali poradit, ačkoliv se o tom po Sametové revoluci uvažovalo?

Zločiny komunismu

Mezi nejznámější případy doložených zločinů komunismu u nás patří proces s Miladou Horákovou, která byla za čin velezrady odsouzena k trestu smrti. Je však třeba mít na paměti, že mnoho zločinů zůstalo skryto a nejednalo se vždy o tak drakonické případy.

Mnoho zločinů se totiž odehrávalo v tajnosti a tichosti. Některé se podařilo odhalit a detailněji popsat až po letech. Mnoho z nich je popsáno například na webu Paměť národa.

Jen u nás však měly dopady komunismu za následek více než 280 popravených osob a čistě z politických důvodů bylo odsouzeno na čtvrt miliónu lidí. Zhruba stejný počet se rozhodl pro emigraci. Jen tato čísla jasně deklarují, že komunismus je ideologie postavená na strachu a represi.

Komunismus vs. nacismus

Někdo může tvrdit, že nacisté měli na svých rukách krev mnohem více lidí a že se to s komunismem srovnávat nedá. Jako by se snažili tímto argumentem poukázat na to, že komunismus vlastně nelze s nacismem srovnávat a v jejich očích je to ta „lidštější“.

V našich končinách jsme nepocítili přímý dosah nacismu tolik jako třeba v sousedním Polsku, ale stejným způsobem jsme nepocítili tvrdou komunistickou pěst tak silně jako v Rusku. Stalinistické čistky si mezi lety 1937–1938 vyžádaly přes milión obětí, což je číslo, které se historikům podařilo zdokumentovat.

Mnoho lidí také končilo v koncentračních táborech. Podobnost s holocaustem čistě náhodná? Nemyslím si.

K samotné otázce zakázání komunistické strany se v srpnu 2020 vyjádřil Petr Pithart. Ten poukazuje na to, že pokud by tehdy vláda postavila komunisty mimo zákon, ti by se z veřejného života stejně nestáhli, ale pouze by založili nové politické hnutí.

Je iluze, že komunisty zakážeme a oni půjdou domů a zavřou za sebou dveře. Je naivita skoro politicky trestuhodná, že kdybychom to udělali, dnes by bylo všechno jinak
Petr Pithart

Nejsem naivní a je mi jasné, že by k tomu pravděpodobně došlo, případně by přešli do jiného politického tábora, ale z nějakého důvodu se mi jednoduše nelíbí, že se zde stále toleruje politická strana, která ve svém názvu používá právě ono slovo, komunistická.

Nebo snad máme tolerovat politické uskupení, které ve svém názvu bude mít v jakékoli podobě slovo nacismus? Třeba Nacistická strana Čech a Moravy? V obou případech se taková strana totiž otevřeně hlásí ke zločinecké ideologii a podle toho bychom k tomu měli přistupovat.

Pomocné zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz