Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč nechce MOV zakázat start ruským sportovcům na Olympiádě v Paříži?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kratochvíl/ Creative Commons ( CC0 1.0 )

Stejně jako FIFA v případě Mistrovství světa hledí MOV hlavně na finanční zisk. Je možné tento fakt zakrýt tvrzením, že Mezinárodní olympijský výbor je hlavně apolitický?

Článek

Olympijské hry, stejně jako mistrovství světa ve fotbale, jsou v prvé řadě obrovský byznys. Každá pořadatelská země investuje obrovské prostředky do infrastruktury a očekává návratnost investice v podobě příjmu z prodeje vysílacích práv. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zároveň očekává zisk z prodeje reklamy a suvenýrů.

Tím, jak se blíží Olympijské hry, sílí tlak veřejných osobností na MOV na zákaz startu ruských a běloruských sportovců.

Hašek se tvrdě obul do ředitele NHL

Dominik Hašek vystoupil velmi ostře proti NHL, která zaujala neutrální postoj k ruské agresi na Ukrajině a podle jeho slov jí vyhovuje styl hry na mrtvého brouka.

Velmi bouřlivé reakce vyvolala také společná fotografie z utkání hvězd, kde David Pastrňák pózoval společně s Alexandrem Ovečkinem, který se veřejně nijak netají svými sympatiemi k ruskému diktátorovi. Na Twitteru se tak útočník bostonských medvědů dočkal velmi ostré kritiky.

Zlatý olympionik z Nagana považuje start ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži za absolutně přes čáru. Osobně navrhuje možnou formu podpory ruským sportovcům, kterým by nabídl uprchlický status, se kterým by mohli na olympiádě startovat za zemi, která jim poskytne azyl.

V tom případě ovšem od jednotlivých sportovců žádá veřejné odsouzení ruské agrese.

Asijske hry i s účastí ruských atletů

Mezinárodní olympijský výbor se zatím k možnosti startu atletů z Ruska a Běloruska staví opatrně a tuto možnost přímo nevyloučil. Olympijské výbory obou zemí již dokonce obdržely pozvánku na Asijské hry, které se pořádají pod patronátem Mezinárodního olympijského výboru.

„Asijská olympijská rada OCA nabídla způsobilým ruským a běloruským sportovcům možnost zúčastnit se soutěží v Asii včetně Asijských her. Věříme ve sjednocující sílu sportu a v to, že všichni sportovci, bez ohledu na jejich národnost nebo pas, který vlastní, by měli mít možnost soutěžit ve sportovních soutěžích,“ uvedla Asijská olympijská rada v prohlášení.

Polsko je pro vytvoření týmu uprchlíků. Rusko to považuje za provokaci

V samotném Rusku vývoj kolem vyloučení jeho sportovců z olympijských her sledují velmi bedlivě. Ruský státní server Ria Novosti dokonce přinesl informaci, že pro start ruských atletů se vyslovil francouzský prezident Emmanuel Macron a Olympijský výbor Spojených států.

Velmi ostře se ovšem vymezuje proti prohlášení polského ministra sportu Kamila Bortničuka, který navrhuje vytvořit tým uprchlíků. Bortničuk měl údajně přijít s tvrzením, že ruští a běloruští sportovci svou zemi rádi zradí, což ruský server považuje za provokaci.

Olympiáda je hlavně obrovský byznys

Nesmíme dále zapomínat, že olympiáda je hlavně obrovský zdroj příjmů, kde významnou položkou je prodej vysílacích práv. Rusko je samozřejmě obrovský trh a vedení olympijského výboru a pořadatelské země si moc dobře uvědomují, o jak velký balík peněz by přišly. Pokud na hry nebudou sportovci z Ruska vpuštěni, zájem o televizní práva z ruské strany bude logicky zcela minimální.

Vzhledem k tomu, že většina olympiád je pořadatelskou zemí dělaná tzv. na dluh, kdy většinu nákladů pokryjí až příjmy z vysílacích práv, je jasné, že Francie bude tlačit na možnost startu ruských sportovců v Paříži bez ohledu na politickou situaci ve světě.

Proti možnosti účasti ruských sportovců na olympijských hrách se postavil také Český olympijský výbor. Bojkot Olympijských her ovšem neplánuje a neočekává to ani od českých sportovců.

Ukrajina a Lotyšsko chtějí hry bojkotovat

Bojkotem her už pohrozila Ukrajina a Lotyšsko, proti čemuž se ostře ohradil šéf MOV Thomas Bach. Ten připomněl, že podle Organizace spojených národů je vyloučení Rusů a Bělorusů diskriminující.

Bach považuje postoj Ukrajiny za nátlak na organizátory největší sportovní akce.

„Takže vaše výzva federacím, pořadatelům her a dalším členům olympijského hnutí, kterou se je snažíte dostat pod tlak a ovlivnit jejich postoj, považuje většina z nich minimálně za politováníhodnou,“ konstatoval Bach.

Bojkotem jednotlivé olympijské výbory hrozily i v případě her v Pekingu. Čína tehdy čelila mezinárodnímu tlaku kvůli porušování lidských práv. Ta tehdy označila kroky jednotlivých institucí za pouhý humbuk založený na ideologických předsudcích, lžích a fámách. I tehdy se předseda MOV vyjadřoval v tom smyslu, že olympijský výbor je apolitický.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz