Hlavní obsah
Aktuální dění

Proměnlivá tvář hnutí ANO. Od obcházení soudních rozhodnutí k obraně seniorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Karel Havlíček prohlásil, že pokud Ústavní soud vyhoví stížnosti proti postupu Fialova kabinetu v otázce důchodů, může to znamenat pád vlády. Nebylo to přece tak dávno, co hnutí kolem Andreje Babiše považovalo soudní rozhodnutí za druhořadé.

Článek

Hnutí ANO se prezentuje jako obránce seniorů, což jim samozřejmě vynáší značné sympatie u této silné voličské základny. Na Ústavní soud (ÚS) chtějí v relativně krátkém časovém úseku podat druhou stížnost na postup vlády. Ta první směřovala na ÚS na jaře a týkala se mimořádné valorizace důchodů. Nyní se na ochránce ústavního pořádku obrací se stížností týkající se zpřísnění pravidel pro předčasné důchody.

Co je na tomto všem zajímavé, není ani tak intenzivní snaha hnutí podat nějakou tu stížnost. Je to přirozený reflex směrem ke své silné voličské základně. Ale je zvláštní, jak se Karel Havlíček nechal slyšet o možné demisi vlády, pokud stížnost projde.

Pokud se totiž ohlédneme za nedávnou minulostí, narazíme na celou řadu kontroverzních vládních nařízení z doby covidové pandemie. Mnoho z těchto nařízení neobstálo u Ústavního soudu ani u soudů nižší instance. A jak reagovalo hnutí ANO v situacích, kdy jim soud nařízení anuloval? Jednoduše přeformulovalo jednotlivá nařízení a dále je uplatňovalo, dokud je soud znovu nezrušil.

Takový postup mohl v mnohých občanech vzbudit dojem, že soudní rozhodnutí jsou pouhými slovy na papíře a že je možné interpretovat zákony podle toho, jak se to zrovna hodí. Otázka dodržování ústavního pořádku současným kabinetem je stále otevřená a na odpověď si musíme ještě chvíli počkat. Avšak důležitá je také historie a je třeba sledovat také dřívější postupy ÚS.

Zde uvádím několik případů z éry vlády Andreje Babiše, kdy soud zrušil konkrétní vládní nařízení:

  • 23. dubna 2020 Městský soud v Praze zrušil čtyři opatření Ministerstva zdravotnictví týkající se omezení v souvislosti s pandemií.
  • 1. února 2021 Ústavní soud anuloval část vládního usnesení o omezení maloobchodu a služeb kvůli pandemii.
  • 1. března 2021 ÚS z procesních důvodů odmítl návrh na zrušení usnesení o nouzovém stavu, ale upozornil na možné obcházení sněmovny.

Podobných rozhodnutí bylo samozřejmě mnohem více. Je třeba mít neustále na paměti, že hnutí ANO v minulosti často jednalo na hraně ústavnosti, ať už se jednalo o práva na svobodné podnikání, nebo omezení pohybu občanů.

Lidé mohou mít krátkou paměť, ale je důležité si připomínat a hledět na minulost s otevřenýma očima. Je třeba se také ptát, proč právě až teď se hnutí ANO rozhodlo respektovat soudní rozhodnutí a jaký je skutečný důvod za tímto obratem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz