Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proti korespondenčním volbám se staví pouze populisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Stojíme před otázkou, zda přijmout korespondenční volby jako moderní a inkluzivní nástroj demokracie, nebo raději podlehnout hlasům populistů, kteří se snaží pevně držet zavedeného systému.

Článek

V době, kdy si můžeme online objednat téměř cokoliv od teplé večeře po jízdenku na autobus, se zdá, že korespondenční volba jako jeden z mála demokratických nástrojů naráží na odpor našeho politického systému. To, co se v Evropě stalo zcela běžnou záležitostí, se v Česku stává jablkem sváru, které si vychutnávají hlavně politici, kteří nemají daleko k populismu.

Korespondenční volby jsou praktické, přístupné a troufám si tvrdit, že pokud se chceme považovat za moderní a demokratickou zemi, tak nevyhnutelné. Je to cesta k tomu, jak zajistit vyšší volební účast zejména mezi mladými voliči a občany pobývajícími nebo žijícími v zahraničí. Zaráží mě ovšem ten odpor, se kterým se tato forma volby setkala, a to zcela nezaslouženě a bez jakékoli vážné debaty. Tvrdit totiž, že několik tisíc hlasů, které by vzešly z korespondenční volby, by pouze pomohly Petru Fialovi se udržet u moci, jsou zcela směšné.

V tomto duchu se totiž proti korespondenční volbě staví politici, které by mohla ohrozit jejich pečlivě vybudovaný volební bazén. Politický bazén, který je až po okraj naplněný určitou stagnací a strachem z jakékoli změny.

Nejčastěji se setkáme s argumenty o integritě voleb a možnosti manipulace. To je však v tomto případě to samé, jako chtít celosvětově vypnout internet, protože jej využívají lidé, kteří jehož prostřednictvím šíří konspirační teorie. Samozřejmě, že nějaká rizika se vyskytují i v tomto případě, ale nezdají se mi být dostatečným důvodem k zavržení celého systému, který by mohl přinést více dobrého než špatného.

Nejzajímavější na celé této debatě je to, jak se někteří politici snaží prezentovat svým voličům, že korespondenční volba je hrozbou pro samotnou demokracii. Ovšem není právě více demokratické to, že umožníme účast u voleb i českým občanům, kteří žijí a studují v zahraničí nebo jsou omezeni zdravotními problémy? Neměli bychom jim brát tu možnost účastnit se demokratického procesu jen kvůli tomu, že nemohou dojít do volební místnosti osobně.

V konečném důsledku jde o to, že korespondenční volby jsou hlavně o rozšíření demokracie, o přizpůsobení se měnícím se časům a o zapojení většího počtu občanů do rozhodování o budoucnosti země. Jsou to právě populisté, kdo ve skutečnosti stojí proti samotné demokracii, když se staví na odpor bez dostatečně silných argumentů.

Korespondenční volby nabízejí šanci na rozšíření demokratického ducha. Stačí si jen uvědomit, kterých konkrétních lidí by se tato změna dotkla. Českým studentům studujících v zahraničí bychom tím umožnili zúčastnit se voleb, aniž by kdokoli z nich musel cestovat zpět domů. Nebo třeba hokejistů hrajících zámořskou NHL. Ale také starších občanů, kterým zdravotní omezení nyní brání vyjádřit svůj hlas. Není to právě ta pravá moderní demokracie? Inkluzivní, dostupná a flexibilní?

Korespondenční volby jsou jednoduše otázkou spravedlnosti a rovnosti. Každý český občan, bez ohledu na jeho fyzické možnosti nebo geografickou polohu, by měl mít stejný přístup k volební urně. A každý politik, který se staví proti, pouze odhaluje svou pravou tvář. Tvář populisty, který se bojí ztráty jakési kontroly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz