Hlavní obsah
Lidé a společnost

Průkopnice v oblacích. Jak Bessie Colemanová překonala bariéry rasismu a sexismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (Public Domain Mark 1.0)

V životě existují lidé, kteří se nejen směle postaví předsudkům, ale přímo je rozbijí na tisíce kousků. Jednou takovou osobou byla Bessie Colemanová, průkopnice v oblasti letectví, která se stala první černošskou pilotkou.

Článek

Narodila se jako Elizabeth Colemanová 26. ledna 1892 v Atlantě v Texasu ve skromných poměrech. Její otec, George Coleman, měl indiánské kořeny, zatímco její matka, Susan Coleman, byla Afroameričanka. Bessie byla desáté z celkem třinácti dětí a vyrůstala ve velmi chudých podmínkách. Již jako malá dívka pracovala na plantážích s bavlnou a každý den chodila do skromné školy, která byla vzdálena několik kilometrů.

Své vzdělání brala vážně a byla schopná našetřit si dostatek peněz, aby mohla strávit jeden semestr na Langstonské univerzitě. Kvůli finančním potížím ale musela své studium nakonec přerušit. Ve svých dvaceti letech se přestěhovala do Chicaga, kde začala pracovat jako manikérka.

Bessie byla inteligentní a přirozeně zvídavá žena, která toužila po dobrodružství. Touha létat se v ní probudila poté, co slyšela příběhy z první světové války. Tyto příběhy o leteckých hrdinech, kteří se vznášeli v oblacích a dokázali neuvěřitelné akrobatické kousky, ji inspirovaly k tomu, že se sama chtěla stát pilotkou.

Ale cesta k tomuto snu byla zpočátku velmi komplikovaná. Ačkoli měla jasný cíl a neúnavnou touhu dosáhnout ho, narazila na dvojí diskriminaci. Byla žena a byla Afroameričanka, což byly v tehdejší době dvě věci, které ji vylučovaly z mnoha profesí, včetně té, po které tak toužila.

Když se pokusila přihlásit do letecké školy v Americe, byla okamžitě odmítnuta. Ale Bessie to nezastavilo. Rozhodla se hledat šanci mimo hranice své vlasti.

Díky svému odhodlání a pomocí svých mecenášů, Roberta S. Abbotta, zakladatele novin Chicago Defender a bankéře Jesse Bingy, se Bessie dostala do Francie, kde byla přijata do slavné letecké školy Caudron Brother's School of Aviation. Zde strávila sedm měsíců intenzivního výcviku, který ji připravil na to, aby se 15. června 1921 stala první ženou černošského a zároveň indiánského původu, která získala mezinárodní pilotní průkaz. Se získaným pilotním průkazem se vrátila do USA, kde se chtěla stát profesionální pilotkou.

I přes vlastnictví pilotního průkazu se však vracela se do země, kde byla její barva pleti stále velkou překážkou. Bessie to však neodradilo a využila tento „handicap“ ve svůj prospěch, stala se leteckou akrobatkou, když využila maximálně své letecké dovednosti k předvádění letových kousků a akrobacií. Její odvážné manévry a schopnosti ji proslavily a vynesly jí přezdívky jako ‚Queen Bess‘ a ‚Brave Bessie‘. Byla miláčkem tisku a vždy se jejich prostřednictvím snažila poukázat na to, že je Afroameričanka a žena, která dosáhla úspěchu v odvětví, kde převažují bílí muži.

Bessie měla silnou touhu inspirovat a motivovat další, zejména lidi tmavé pleti a ženy, aby se začali věnovat letectví. Chtěla založit vlastní leteckou školu pro Afroameričany, kteří byli vyloučeni z ostatních leteckých škol.

Její snům o letecké škole však zabránila její předčasná smrt. 30. dubna 1926, při přípravě na letecké představení, se Bessie Colemanová zřítila z letadla poté, kdy její přítel a mechanik William Wills ztratil kontrolu nad letadlem a Bessie, která nebyla připoutaná, z něho vypadla a na místě zemřela. Bylo jí pouhých 34 let.

Tato tragédie byla hlubokým šokem pro americkou veřejnost, zejména pro afroamerickou komunitu. Jejího pohřbu v Chicagu se zúčastnili tisíce lidí, kteří jí přišli vzdát hold. Její předčasná smrt byla ztrátou nejen pro její blízké, ale také pro celou generaci Afroameričanů, kterým Bessie ukázala, že je možné překonat překážky a dosáhnout svých snů.

Bessie Colemanová zůstala v srdcích mnoha lidí jako symbol odvahy a odhodlání. Byla vzorem pro mnoho dalších Afroameričanů, kteří chtěli proniknout do světa letectví, a otevřela svou odvahou dveře pro následující generace. Její příběh je dokladem toho, jak daleko může člověk dojít, pokud je ochoten za své sny bojovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz