Hlavní obsah
Aktuální dění

Putin varuje Západ, že Rusko rázně odpoví nejen tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Russian Presidential Press and Information Office

Výročí bitvy u Stalingradu se zúčastnil osobně ruský prezident. Ten ve svém projevu vyzdvihl sílu a morálku ruského lidu. Zároveň varoval Západ, že na sílící hrozby bude reagovat rychle a adekvátně.

Článek

Ruský prezident se dnes zúčastnil slavnostní ceremonie k 80. výročí bitvy o Stalingrad. Během svého projevu zdůraznil, že Západ využívá Ukrajinu k rozdělení Ruska a varoval jej, že ruská armáda může odpovědět na hrozby mnohem důrazněji než jen vysláním tanků.

Vladimir Putin k samotnému výročí pronesl, že bitva o Stalingrad není jen památnou bitvou o město samotné, ale ukázala na sílu země, kterou není možné pokořit. Podle svých slov bitva výrazně promluvila nejen do výsledku Velké vlastenecké války, ale celé druhé světové války.

„Jak se již nejednou v naší historii stalo, shromáždili jsme se v rozhodující bitvě a zvítězili. Bitva o Stalingrad se právem zapsala do dějin jako radikální zlom ve Velké vlastenecké válce,“ zdůraznil ruský prezident.

Podle Ria Novosti, která průběh ceremonie monitorovala, je morální povinností všech uchovávat památku vítězným vojákům a nedopustit překrucování historie.

Bitva u Stalingradu (17. 7. 1942 - 2. 2. 1943) se stala jednou z největších během Velké vlastenecké války. Rozkládala se na ploše asi sto tisíc kilometrů čtverečních a bitev se na obou stranách v různých fázích účastnily téměř tři miliony lidí. Porážka skupiny nacistických vojsk operujících ve stalingradském směru radikálně změnila průběh války a stala se předzvěstí vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem.

Vůdce Kremlu upozorňuje, že pro Rusko je nacismus v moderním pojetím vážným nebezpečím. V souvislosti s tím je nutné odrážet agresi, která je vyvíjená z kolektivního Západu prostřednictvím Ukrajiny.

„Posílají na Ukrajinu tanky Leopard, které hodlají dát do rukou Banderovcům. Německo je opět na zatahováno do konfliktu s Ruskem. Moderní konfrontace bude ovšem velmi tvrdá. Máme čím odpovědět a nebudou to jen tanky,“ varoval západní spojence ruský prezident.

Rusko si i přes uvalené sankce drží na své straně významné spojence. Severní Korea, Írán a hlavně Čína podporují Putinův režim pomocí dodávek vojenského materiálu a potřebné munice.

Prezident na závěr své řeči upozornil Západ, že si musí uvědomit, že celý ruský národ ctí úspěchy vítězné generace, která svou prací, potem a krví vytvořila silné Rusko, které bude pokračovat v jejich odkaze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz