Hlavní obsah
Aktuální dění

Putinova lekce z dějepisu aneb Alternativní realita podle Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Russian Presidential Press and Information Office

Vladimir Putin se proměnil v cestovatele časem. Jeho nedávný rozhovor nebyl jen obyčejným setkáním dvou myslí, ale spíše pokus o lekci z historie, jak ji zná jen Rusko.

Článek

Když ruský prezident Vladimir Putin seděl naproti Tuckeru Carlsonovi, jistě nečekal, že se stane hrdinou nového dílu satanistického pořadu s názvem „Historie podle Kremlu“. Nebyl to jen obyčejný rozhovor politika s novinářem, ale byla to magická cesta skrze alternativní vesmír, kde je každé historické tvrzení odvážnějším překročením hranic reality než to předchozí.

Putin, který si zjevně myslí, že historie je jen další verzí ruské rulety, kde můžeš střílet fakta ve směru, jak se mu to zrovna hodí, předvedl skutečně mistrovské dílo. Své dějepisné okénko otevřel příběhem o Rurikovcích, což bylo pro amerického novináře zřejmě stejně překvapivé, jako kdyby se dozvěděl, že babička z „Červené Karkulky“ byla ve skutečnosti zakladatelkou první ruské tajné služby.

Rozhovor se točil také kolem oblíbeného tématu každého historického revisionisty – negaci samotné existence celých národů. Ukrajinci? Jen marketingový trik rakousko-uherského generálního štábu. Polsko? Podle ruské verze jen nešťastný důsledek manželského sporu mezi Ruskem a Německem, který nakonec vedl k nechtěnému rozvodu zvanému druhá světová válka.

Vladimír Putin však měl připravený také vrchol své přednášky o historii – odhalení, že Polsko vlastně „donutilo“ Hitlera začít válku. Aby toho nebylo málo, zdůraznil, že Polsko se jen stalo obětí své vlastní politiky, což je jako říct, že spojené státy si za 11. září můžou sami, protože stavěly své mrakodrapy moc vysoko.

Tohle všechno by možná bylo svým způsobem směšné, kdyby to nebylo tak tragicky smutné. Putinova schopnost přepisovat historii s takovou lehkostí, s jakou se obléká do judistického kimona nebo hokejové výstroje, nám připomíná, že v digitální éře dezinformací je historie jen dalším nástrojem v rukou mocných.

Čeho se tak dočkáme příště? Bude Alexandr Veliký překvalifikován na prvního ruského kosmonauta? Nebo se dozvíme, že car Ivan III. byl první, kdo objevil Ameriku, ale nechtělo se mu dohadovat o území s původními obyvateli? V Putinově výkladu historie je totiž vše možné.

Nejlepším způsobem, jak se bránit podobnému překrucování historických faktů, je smát se jim přímo do tváře a nezapomínat při tom na to, že pravda je někdy tak absurdní, že se stává nejlepším zdrojem satiry. A kdo ví, možná jednou bude Putin znám nejen jako dlouholetý a mocný vůdce Ruska, ale i jako největší historický komik své doby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz