Hlavní obsah
Aktuální dění

Putinova noční můra. Místo tanků se ulicemi Kyjeva promenáduje Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: President of Ukraine Official website

Za pár dní to bude rok, co ruská armáda zahájila invazi na Ukrajinu. Plán selhal a Vladimir Putin s těžkým srdcem přijímá fakt, že ruské tanky se drží v uctivé vzdálenosti od Kyjeva.

Článek

Z bezpečí kremelského paláce se na zveřejněné obrázky a videa ruskému prezidentovi nekouká lehce. Už po začátku invaze prognózy hovořily jasně ve prospěch Ruska. Ty vycházely z informací, že ukrajinská armáda je na tom, co se týče korupce, ještě hůře než ta ruská. Dobití Kyjeva mělo být otázkou jen několika dní.

S čím ovšem Rusko nepočítalo bylo odhodlání, se kterým se mocnému nepříteli postavila celá Ukrajina a s ní později i celý západní svět včetně České republiky.

Do země nadále proudí podpora finanční i vojenská. V poslední době hlavně těžká technika. V kuloárech dále sílí tlak na poskytnutí stíhaček, aby ukrajinské síly mohly lépe zabezpečit svůj vzdušný prostor. Je to v tuto chvíli jediné místo, kde má ruská agrese stále navrch.

Vladimir Putin, který rád sedí za svým dlouhým stolem v Kremelském paláci tak, aby si od svých nejbližších spolupracovníků držel patřičný odstup, si snad musel dnes přesednout na druhou stranu, aby uvěřil tomu, co vidí, protože obrázky, které se na něj valí z médií, ho nemůžou nechat jen tak v klidu.

Je zřejmé, že ani on sám neočekával konflikt, který se potáhne tak dlouho. Ovšem potupa, které se mu dostává nyní, kdy místo tanků se hlavním městem Ukrajiny promenáduje americký prezident, ho musí doslova zvedat ze židle, pokud mu to stav přiměřený jeho věku ještě dovolí. To všechno korunuje očekávání dnešního prezidentského projevu na ruské státní televizi.

Návštěvu amerického prezidenta logicky provází zpřísněná bezpečnostní opatření. Jedním z nich byl i noční start letounu včasného varování E-3G Sentry, což poukazovalo buďto na neobvyklé dění v Rusku, nebo VIP návštěvu Ukrajiny. Jedinou reakcí Ruské federace na vzácnou návštěvu bylo spuštění leteckého poplachu ve chvíli, kdy Biden procházel společně s ukrajinským prezidentem kolem zdi se jmény padlých obránců vlasti.

Je to první oficiální návštěva amerického prezidenta na Ukrajině od začátku války. Ta nebyla ani v původním harmonogramu jeho návštěvy evropského kontinentu. Svou návštěvou chce spojencům dát jasně najevo, že americká pomoc bude pokračovat do té doby, dokud to bude situace vyžadovat, a o totéž žádá také evropské partnery.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz