Hlavní obsah
Aktuální dění

Rajchlův odklon od demokracie. Podněcování násilí vůči novinářům ohrožuje svobodu tisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Strana PRO

Předseda hnutí PRO překročil hranice demokracie, když podněcoval dav přívrženců k agresi na novináře Reflexu. Jeho chování nejen šokuje, ale představuje skutečnou hrozbu pro svobodu tisku a naši demokracii.

Článek

Jindřich Rajchl, jeho jméno se nyní stalo synonymem pro narušení klidného politického diskurzu. Jeho chování na veřejné akci v Benešově, kde podněcoval publikum k nepřátelství vůči novinářům, nejenže šokovalo, ale také představuje skutečnou hrozbu pro demokracii.

Svoboda slova je jedním ze základních pilířů demokracie. Je to právo, které nám umožňuje svobodně vyjadřovat své myšlenky a názory. To však neznamená, že by mělo vést k podněcovaní jakéhokoli násilí. Když veřejná osoba, jako je Rajchl, využívá své pozice k tomu, aby podněcovala dav k agresi vůči novinářům, překračuje hranice toho, co je v demokratické společnosti přijatelné.

Takové chování není jen nepatřičné, je to i nebezpečné. Zostřuje se tak napětí mezi různými skupinami a může vést i k větším excesům. Pro novináře, kteří jsou zde právě pro to, aby informovali veřejnost, se takové prostředí stává jednoduše nebezpečným.

Mnozí lidé dnes mají dojem, že novináři neříkají pravdu. To může vést k pocitu frustrace a vzteku. Ale vinu za tuto frustraci nenesou v plné míře novináři. Jsou to politici jako Rajchl, kteří využívají své platformy k šíření nenávisti a nesnášenlivosti. Místo aby se zapojili do konstruktivní debaty a předložili své argumenty, preferují verbální útoky a obviňování.

I když někdy mohou novináři dělat chyby, je to na veřejných osobách, aby tyto chyby vyvrátili prostřednictvím debaty a důkazů, nikoliv podněcováním k násilí. To je cesta, jakou by měla demokracie následovat.

A nemusíme chodit daleko za příkladem toho, co se stane, když se demokracie vzdálí od tohoto ideálu.

Vzpomeňme si na případ novináře Jána Kuciaka na Slovensku, který byl zavražděn kvůli své práci. Ačkoli tento případ neměl přímou souvislost s podněcováním davu veřejnou osobou, je to připomínka toho, jak nebezpečné může být nepřátelské prostředí vůči novinářům.

Je na čase, abychom se postavili proti takovým útokům na svobodu tisku. Politicky činné osoby jako Rajchl by měly být odsouzeny za své nepřijatelné chování a měly by se vrátit ke konstruktivnímu a respektujícímu dialogu, který je základem naší demokracie. Bez toho riskujeme, že se naše společnost vzdálí od svých demokratických ideálů, a ponoří se do chaosu a násilí.

Novináři mají klíčovou roli v udržování transparentnosti a poskytování informací veřejnosti. Pokud jim je znemožněno bezpečně a svobodně vykonávat svou práci, demokracie jako celek trpí. A to je přesně to, co se stane, když se dovolí politikům jako Rajchl podněcovat publikum k útoku na novináře. Takový čin musíme rezolutně odsoudit a vzdorovat tomu všemi prostředky, které máme k dispozici. Protože bez svobody tisku, je naše demokracie v nebezpečí.

Zdroj: Twitter Martina Bartkovského, autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz