Hlavní obsah
Názory a úvahy

Řehka konfrontuje Putinovo šílenství. Připravit se na nejhorší, doufat v nejlepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Je Putin šílenec, který je schopen rozpoutat válku s NATO? Generál varuje před možností konfliktu s Ruskem. Proč jsme první na ráně a jak se na to připravit?

Článek

Stojím v mlze reality, kterou nám do očí hází generál Karel Řehka. Mlha je těžká, plná zlověstných stínů. Není to mlha hrůzy, není to mlha paniky, je to mlha pravdy. Chladné, těžké pravdy, kterou jsme si dosud odpírali. Přímo, bez příkras, před námi vykládá skutečnosti, o kterých bychom raději ani nemluvili.

„Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, což je pro nás ten nejhorší scénář, není nemožná, je možná,“ tvrdí Řehka. Skutečná válka? V 21. století? Ve světě, který je tak propletený a propojený? Je to skutečně možné?

Ano, je to možné. Zatímco my se potápíme do hlubin našich vlastních utopických představ, Rusko je blíže k hranicím naší bezpečné zóny. A kdo je hlavním architektem této hrozby? Šílenec jménem Putin.

Nechte mě zdůraznit tuto podstatu: Putin, vůdce Ruské federace, je šílenec. Kdo jiný by s radostí rozpoutal válku, aniž by se obával důsledků? Kdo jiný by bez mrknutí oka posílal tisíce vlastních občanů na smrt? Kdo jiný by se s takovou neústupností a odvahou vydal do války, kde je jedinou možnou výhrou samotný konflikt?

Jsme v přímém ohrožení. Nejen proto, že jsme členy NATO a s tím přicházejí povinnosti i práva, ale také proto, že jsme první na ráně. A co Slovensko? Slováci by zajisté následovali naši společnou osudovou cestu, ačkoli poslední průzkumy naznačují, že by velká část obyvatel Rusy naopak na svém území vítala. Toto je scénář, který nás může zachvátit, pokud nebudeme připraveni.

Šílenství Putina však nechává většinu lidí v rozpacích. Proč by někdo tak činil? Jak je možné, že v tomto moderním světě existuje takový tyranský vládce, který si libuje v destrukci a smrti? A ještě horší je, že mnozí ho obdivují. Vidí v něm spasitele, ochránce tradičních hodnot před západem, který podle nich degeneroval.

Představa, že by mohl existovat nějaký světový vůdce, který by chtěl válku, je pro nás nepředstavitelná. Ale Putin takový bohužel je. Jeho touha po moci a vládě nezná hranice a není omezována žádnými skrupulemi nebo mravností.

Řehkův hlas je v tomto směru jasný a nezastřený. Je to Putinova válka, a pokud se z Ukrajiny stáhne, válka skončí. Pokud ne, válka pokračuje. Je to jeho volba, ať už je sebevíc šílená.

My však musíme být připraveni. Připravit se na nejhorší, ale doufat v to nejlepší. Připravit se na možnost války, ale pracovat na udržení míru. A především, musíme si uvědomit, že nezáleží na tom, kolik lidí obdivuje tohoto vůdce.

Co je naopak důležité, je naše připravenost a odolnost. Protože ať už jsou naše názory jakékoliv, realita je neúprosná. A realita je, že válka je možná. A v této realitě, nejsme pouze pozorovatelé, jsme hráči.

Musíme být připraveni hrát. Protože v této hře, ve hře války, neexistují žádní vítězové, jen přeživší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz