Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rekonstrukce mosteckého Repre. Proč politici nenaslouchají svým občanům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJú (Wikimedia commons 4.0)

Kulturní dům Repre je jednou z dominant centra města Mostu a rekonstrukci potřebuje. Zvláštní je však způsob, který zvolilo vedení města k výběru dodavatele.

Článek

Dříve se budova, která je ve špatném technickém stavu nazývala Oblastní dům horníků a energetiků, stojí v Mostě od roku 1984. Jedná se o dílo architektů Mojmíra Böhma, Jaroslava Zbuzeka a Luboše Kose.

Samotný komplex má několik unikátních architektonických prvků. Jedna část levituje nad vodní hladinou, ve které se dům zrcadlil v době, kdy zde byla napuštěna voda. Další zajímavostí jsou obklady. Štít budovy je obložen z vračanského vápence, který byl dovezen z Bulharska. Podlahy v celém komplexu jsou z mramoru a vnitřní obložení ze dřeva.

Rekonstrukce je destruktivní

Právě plánovanou rekonstrukci kritizuje nejen občanská iniciativa The most Most, ale také občanskou iniciativou oslovení architekti. Ti považují představenou rekonstrukci za necitlivou a destruktivní. V podobném duchu se vyjádřil také Národní památkový ústav. Ten Repre označil za ikonickou veřejnou stavbu.

O tom, že centrum města potřebuje revitalizaci, je neoddiskutovatelné, a právě budova kulturního domu má být jakýmsi středobodem kulturního vyžití obyvatel města. Kulturnímu domu hrozila dokonce demolice, ale město se rozhodlo pro jeho záchranu. To uvítala většina obyvatel města. Což však uvítali o poznání méně je to, jakým způsobem se vedení města k rekonstrukci postavilo.

Co na to senátor?

Běžnou praxí při revitalizaci a humanizaci center měst je vyhlášení architektonické soutěže. Té se město ovšem z nepochopitelných důvodů brání. Bývalý primátor města a nyní senátor Jan Paparega v roce 2017 prohlásil, že k vypsání architektonické soutěže není jediný důvod. Dalším z argumentů byla také finanční nákladnost architektonické soutěže a časová prodleva.

Jenže to jsou slova, která byla pronesena před sedmi lety, a je nutné poukázat na fakt, že od té doby se rekonstrukce nijak významně nepohnula. Na architektonickou soutěž by tak bylo času dostatek a že se nejedná o významné vícenáklady, dokazuje také doporučení České komory architektů a Ministerstva vnitra.

Obě instituce shodně právě pro tak významné urbanistické stavby architektonickou soutěž přímo doporučují. Mezi hlavní výhody v tomto případě patří to, že při každé takové soutěži se sejde více než desítka návrhů a o konečné podobě rozhoduje nezávislá a kvalitní komise složená z odborníků. Ovšem není to tak, že zadavatel ztrácí kontrolu nad svou vizí. Právě ty může zanést do požadavku při vyhlášení soutěže a architektonické kanceláře se těchto požadavků drží…

I přes všechny tyto argumenty se však město vypsání architektonické soutěže z neznámých důvodů sveřepě brání a vydalo se cestou vypsání veřejné zakázky. Z ní již vzešel vítěz, který rekonstrukci provede. Jeho jméno je zatím neznámé.

Představitelé města se ohrazují i proti nařčení, že jsou dlouhodobě proti pořádání architektonických soutěží. Jako důkaz předkládají rekonstrukci parku Střed. Jenže v tomto případě to byla jedna z podmínek pro získání dotace na revitalizaci parku. Bez vypsání soutěže by tak revitalizaci muselo platit město ze svého.

Dalším důkazem byla plánovaná revitalizace hlavní třídy Budovatelů, kde také bylo v plánu vypsat architektonickou soutěž. To však zarazila koronavirová pandemie a projekt byl zatím odložen na neurčito.

Když politika zasahuje do práv studentů

Zvláštní stín se vznáší také nad zrušenou přednáškou, kterou pořádal parlament mosteckého gymnázia. Na ní měl vystoupit absolvent gymnázia a nyní student architektury Martin Trávníček. Se studenty chtěl diskutovat o architektuře města, a právě o revitalizaci kulturního domu.

Tato přednáška byla předem schválena. Později ji však ředitel gymnázia zrušil s odůvodněním, že se jedná o zpolitizování celé záležitosti kolem kulturního domu, a to je něco, co na půdu školy nepatří. Dle vyjádření samotných studentů však byl na ředitele školy vyvíjen tlak ze strany školské rady, kde jedním z členů je bývalý primátor Jan Paparega. Zda je hlavním důvodem to, aby se celá věc zbytečně nemedializovala, to se dá s určitostí těžko říct.

Proti tomuto kroku se ohradili studenti samotného gymnázia, kteří považují kroky školské rady za zásah do práv studentů, kteří mají právo pořádat studijní přednášky z vlastní iniciativy a že ke zpolitizování celé kauzy došlo až právě díky zásahu školské rady.

Rekonstrukci kulturního domu Repre už s největší pravděpodobností nic nezabrání, jelikož už byl vybrán zhotovitel, který vzešel z veřejné soutěže. Ovšem otázky nad stavbou v hodnotě téměř miliardy korun stále visí ve vzduchu a odpovědí se nedostává.

Pro sepsání článku byly využity i slovní výpovědi studentů mosteckého gymnázia, kteří si však z pochopitelných důvodů přejí zůstat v anonymitě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jan Paparega

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz