Hlavní obsah
Aktuální dění

Rozpočtový problém: MF snižuje odhad výnosů o 60 mld. korun, viní úředníky z dob Aleny Schillerové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že ministerstvo financí snižuje odhad výnosů z windfall tax a odvodu z nadměrného zisku o 60 miliard korun. Původně schválený státní rozpočet počítal s výnosem ve výši 100 miliard korun.

Článek

Aktuální výpočet ministerstva je však mnohem nižší, a to pouze 28 miliard korun. Ministr financí viní úředníky, kteří na ministerstvo zamířili v době, kdy ho vedla Alena Schillerová. Na rozpočtový problém reagoval také europoslanec Tomáš Zdechovský, který požaduje čistku na ministerstvu financí kvůli neschopnosti těchto úředníků.

„Bohužel kvůli služebnímu zákonu nemůžeme vyčistit ministerstvo financí od lidí, které tam přivedlo hnutí ANO. Je potřeba s tím opravdu něco udělat. Pan ministr musí být tvrdý a nekompromisní a tyto lidi vyházet, protože zadlužují Českou republiku,“ uvedl Zdechovský pro CNN Prima News.

Opoziční poslankyně Margita Balaštíková ovšem oponuje s tím, že daní úředníci jsou někým řízení. Ta dále uvedla, že na problém upozorňovali už dříve ekonomové a téma bylo probírané také na rozpočtovém výboru.

Ministerstvo financí tak čelí dalšímu z mnoha problémů, které se na něj tento rok valí. Již dříve se prokázalo, že v plánovaném rozpočtu se nepočítalo s mimořádnou valorizací důchodů a nebyla na ně vyčleněna potřebná suma ve výši 20 miliard korun.

Jedinou možností, jak se tomuto problému vyhnout, bylo výrazné omezení valorizačního schématu. Ministr Stanjura ovšem uvedl, že potřebných 20 miliard na důchody se v rozpočtu jistě najde.

Jak se však nyní ukázalo, výnos z mimořádných daní nebude tak vysoký, jak ministerští úředníci plánovali. Jedná se tak o další přešlap ministerstva financí.

Vyvstává ovšem otázka, zda za takové chyby mají nést odpovědnost jednotliví úředníci nebo jejich nadřízení. V každém případě je za ministerstvo zodpovědný Zbyněk Stanjura.

Nelze se i po více jak roce vedení ministerstva vymlouvat na nekompetentnost jednotlivých úředníků nebo neohebnost služebního zákona.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz