Hlavní obsah
Aktuální dění

Ruské páté koloně se v Česku daří hlavně díky seniorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Matulík (CC BY-SA 3.0)

Česká společnost je názorově rozdělená jako nikdy předtím. Výrazně tomu napomáhají řetězové maily, které rozesílají převážně senioři, kteří si buď informace neumí ověřit, nebo pravdu hledat nechtějí.

Článek

Na fenomén řetězových mailů, které vyvolávají napětí v české společnosti, upozornila ve své reportáži Česká televize. V pořadu Reportéři ČT tak máte možnost nahlédnout do společnosti chronických šiřitelů mnohdy nesmyslných zpráv, které ovšem dokážou zasáhnout velkou masu lidí a ovlivnit tak jejich ideologické smýšlení.

Rozesílání řetězových mailů jako krácení dlouhé chvíle

Většina zpovídaných seniorů uvádí, že rozesíláním zpráv si vlastně krátí dlouhou chvíli. V některých případech ani nepátrají po původu uváděné zprávy a zda se zakládá na pravdě, ale k vyhodnocení pravdivosti řetězového mailu používají svůj vlastní úsudek. V denním měřítku takto rozešlou zhruba pět zpráv přibližně dvaceti přátelům.

K šíření používají výhradně e-mail, z kterého si podle odborníků vytvořili jakousi vlastní sociální síť. Na čem se většina seniorů shoduje, je skutečnost, že nevěří veřejnoprávním médiím, ze kterých se nedozví kompletní pravdu. Tu se právě, podle vlastních slov, dozví až na základě došlých zpráv od svých přátel.

Řetězový mail tak považují za něco exkluzivního, který jim prozrazuje zákulisní informace, které jsou jinak cenzurované. Mají pocit, že díky tomu, že zprávu rozešlou dále, odhalí cosi tajemného i svým přátelům nebo příbuzným. Komplexní informace, které se jinak například z televize nedozví.

Proč těmto zprávám senioři věří?

Experti vidí hlavní nebezpečí řetězových mailů v tom, že většinou takovou zprávu obdržíte právě od někoho, komu věříte. Ve většině případů je to někdo z blízkých přátel nebo rodinný příslušník. V tu chvíli takové zprávě člověk důvěřuje více, než pokud by se k takové informaci dopátral na libovolném zpravodajském webu.

Aktuální hrozbou jsou řetězové maily, které obhajují ruskou invazi na Ukrajinu jako boj s fašismem. O tento fakt se pravidelně opírá také ruská propaganda, která invazi nazývá speciální vojenskou operací, která má za úkol denacifikaci ukrajinského území.

U většiny takových zpráv ovšem chybí jedna zásadní věc, a to je zdroj, ze kterého tyto informace pocházejí. Většina oslovených seniorů tak pravdivost zprávy neověřuje a míru důvěryhodnosti tak zvyšuje pouze skutečnost, kdo jim tuto zprávu zaslal.

Podle průzkumu agentury Ipsos, dostal nějakou formu řetězového mailu každý třetí senior starší 63 let.

Skutečný dosah řetězového mailu

Rozesílači těchto mailů většinou disponují databází sta adres, kam tyto zprávy směřují. Z tohoto množství stačí deset adresátů, kteří zprávu označí za důvěryhodnou a rozešlou jí svým přátelům, aby počet příjemců začal rapidně narůstat. Jeden mail tak má obrovský zásah na vysoký počet obyvatel, který může jít do statisíců konečných příjemců.

Zajímavou skutečností vyplývající z reportáže je, že většina těchto seniorů měla v minulosti určitý vliv na své okolí. Ten ztratila po listopadové revoluci a šíření řetězových mailů berou jako formu vyjádření svého názoru. V mnoha případech jsou z polistopadové situace velmi rozladěni.

Hlavní šiřitele zpráv se reportérům vypátrat podařilo relativně snadno. Ovšem dopátrat se k hlavním iniciátorům, kteří jsou tím prvním odesílatelem jednoduše nejde. Většinou totiž neexistuje konkrétní stopa, po které by se dalo pátrat a najít konkrétního viníka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz