Hlavní obsah
Aktuální dění

Rusko a jeho pokus o roli hlavního hrdiny v absurdním divadle míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Mír stanovuje agresor? To je přesně to, co dělá Rusko na Ukrajině. Podívejme se na absurditu vznesených požadavků.

Článek

Jako blesk z čistého nebe. Moskva, skrze náměstka ministra zahraničí, stanovila sedm podmínek pro mír na Ukrajině. Že by se konečně agresor rozhodl uspořádat svou vlastní mírovou konferenci? Nicméně mírové podmínky se zdají být jako z knihy „Alenka v říši divů“ obracením světa naruby.

První požadavek: Ukrajina musí uznat ruštinu jako státní jazyk. To je trochu jako kdyby Goliáš, po tom, co Davida praštil kamenem do čela, žádal, aby se David přiznal, že jeho prak je ve skutečnosti Goliášův.

Dále Rusko požaduje, aby se Ukrajina vzdala svých snah vstoupit do NATO a EU. Proč? Protože každý dobře ví, že nejlepší způsob, jak řešit konflikt, je izolovat se od civilizovaného světa a dát se na stranu agresora. To je to samé, jako kdyby oběť přepadení musela začít nosit oblečení útočníka a uznat jeho „stylové preference“ jako své vlastní.

A pak je tu „uznání nových územních skutečností“, což v překladu znamená uznání anexe Krymu a dalších částí Ukrajiny. Zde si to můžeme představit, jako kdyby bankovní lupič žádal, aby všichni ostatní uznali, že peníze, které ukradl, jsou nyní jeho vlastní, protože… prostě proto.

V této zářivé show směšnosti je poslední požadavek třešničkou na dortu: Moskva chce, aby se ukrajinský stát přestal vymezovat vůči části pravoslavné církve, která se předtím podřizovala moskevskému patriarchátu. To je stejný případ jako kdyby drak Šmak z Hobita žádal o uznání svého práva na počestné místo mezi trpaslíky, protože, no, jednou už tam byl.

Kyjev, nepochybně překvapen touto rozmarnou mírovou nabídkou, odvětil vlastními požadavky. Představte si to: oběť konfliktu, která se odváží stanovit své vlastní podmínky! A ne, nezahrnují to, aby se ruský medvěd stal oficiálním maskotem ukrajinského fotbalového týmu.

Ukrajinské požadavky vypadají spíše jako seznam úkolů z příručky „Jak se chovat jako civilizovaný stát pro začátečníky“. Ale jestli je něco, co je v této situaci jasné, tak to, že civilizované chování může být pro některé státy obtížnější než pro jiné.

Takže, jaký je výsledek této „mírové“ nabídky? Rusko si hraje na mírotvorce, zatímco si zároveň hraje na zdivočelé zvíře v obchodě s porcelánem. Vypadá to, že větší šance na mír lze vidět i v tom, že se všechna prasata světa najednou naučí létat.

Ale kdo ví, v tomto surrealistickém politickém světě, se může stát cokoliv.

Zdroj: ČT24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz